Тя уточни, че църквата е отделна от държавата и трябва да работи нормално

Руската църква в София отново е отворена. Близо 2 месеца храмът остана заключен, след като България отзова тримата руски свещеници след доклад от ДАНС, според който те са работили срещу националната ни сигурност. Храмът вече има нов настоятел - протойерей Владимир Тишчук.

Рано сутринта под купола на Руската църква в София влезе новият ѝ стопанин - отец Владимир Тишчук. Джипът, с който дойде, се оказа с украински номера. А след като преди 51 дни руският посланик у нас Елеонора Митрофанова затвори храма, днес беше сред първите прекрачили прага му. Въоръжена с аргументи за собствеността на църквата.

"Имаме нотариален акт за църквата "Свети Николай Мирликийски". Тя е руска. Земята също е подарена. Имаме всички документи от самото начало на създаването ѝ", уточни тя.

В присъствието на Митрофанова: Руската църква в София отвори врати (СНИМКИ)

Митрофанова подчерта, че църквата е отделна от държавата и трябва да работи нормално.Тя изрази надежда, че няма да има повече проблеми.

Видео: БГНЕС

Това противоречи на позицията на българската прокуратура. Тя от своя страна предложи на правителството да започне дело за собствеността на база 4 тома документи. Според обвинението те доказват, че България е собственик и на храма и на земята.
Посланикът на Русия уточни, че няма информация какво е проучила прокуратурата. По думите ѝ информацията е 4 тома и не е ясно какво може да има в тях.

В словата си новият предстоятел първо спомена името на патриархът на Москва и цяла Русия, а след това и българският Неофит. В молебена се включиха и български свещеници. "Това е голяма радост, истинска радост. Това е съкровище насред София. Много е приятно, че толкова много хора се събраха днес, този храм е достъпен за всички", заяви Тишчук

До тук се стигна, след като архимандрит Васиан Змеев, заедно с още двама руски граждани бяха експулсирани като заплаха за националната сигурност. Събралите се в храма днес коментираха ситуацията.

"Знам, че аферата беше съшита с бели конци, и затова съм тук, от една страна, за да се помоля на Бога, от друга да почета руската черква", заяви Маргарит Маргаритов.

Руската църква отвори врати в петък минути след 9:30 часа. 

А темата получи своя коментар и от Делян Пеевски от ДПС. Според него поведението на Митрофанова е била нагло, арогантно и имперско, заради което МРРБ трябва да заведе дело за собствеността на храма.