Въздушната и сухопътната отбрана трябва да се модернизират едновременно, заяви още той

„Отбранителната ни стратегия е да модернизираме армията с технология от 21 век”.  Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков от парламентарната трибуна, предаде БГНЕС.

„Радарите на F-16 могат да проследяват 20 цели и да засичат въздушни наземни цели на 300 км. МиГ-29 може да проследява максимално само 10 цели и да засича въздушни наземни цели на най-много 245 км или 55 км по-малко от способностите на F-16”, добави той и уточни, че ако двата самолета летят един към друг, то пилотът на F-16 ще засече МиГ-29 40 секунди по-рано. „Това могат да бъдат 40 секунди разлика между живота и смъртта на българския пилот”, подчерта той.

НС заседава по втория вот на недоверие срещу кабинета "Денков"

„Вярвам, че българската армия заслужава най-добрите технологии за отбрана. Вярвам, че и въздушната и сухопътната отбрана трябва да се модернизират едновременно, за да имат оперативна съвместимост, трябва да имат оперативна съвместимост с нашите партньори в НАТО”, посочи той.

„Ето защо се радвам, че едновременно придобиваме F-16 блок 70 и сухопътните страйкъри, защото така българската армия може да има отбранителна способност, която наистина да е модерна и базирана на технологиите от 21 век. Само така можем да имаме истинска сигурност за гражданите и да сме добри партньори в НАТО. Най-важното е, че тази инвестиция има ефект на възпиране и заедно със способностите на нашите съюзници от НАТО да направим така че България никога да не влезе във война”, каза още Петков.