Според Евгений Кънев при отпадане на дерогацията цените ще се повишат

Няма проблем „Лукойл” да работи с неруски петрол. Никога не е имало проблем. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS икономистът Никола Янков. Той уточни, че ГЕРБ има интерес да атакува политически правителството и ПП, които са партията, най-силно стояща зад дерогацията, но България няма нужда от нея. „Ако някой иска да спечели политически точки с добра кауза за обществото, защо да не бъде подкрепена тази кауза? Ние нямаме причина да внасяме руски нефт. Това не е полезно за страната, обществото и потребителите. Рафинерията винаги е преработвала неруски петрол”, каза той. По думите му за ноември и декември, според митническите данни, 50% от обема в „Нефтохим” е бил неруски петрол.

Пеевски: Ще подадем сигнали до прокуратурата и ДАНС за нарушаване на санкциите за Русия

Никола Янков добави, че за него е изненада провеждането Съвет по сигурността заради дерогацията. „Ако МС искаше да проучи пазара за гориво и възможностите за доставка извън „Нефтохим”, можеше да го направи чрез пазарно проучване. Да попитат най-големите търговци в държавата. Вместо това се възлага на ДАНС и на разузнаването да се пишат доклади. Всеки, който иска да разбере какви са алтернативите за доставки, може да направи пазарно проучване”, уточни той.

Преди края: Представителите на ГЕРБ-СДС напуснаха Съвета по сигурността при премиера

Според икономиста Евгений Кънев не е работа на службите да се занимават с това. По думите му не е работа и на парламентарно представените партии. „Те се занимават с неща, които са изцяло в прерогативите на изпълнителната власт. Единствено тя може да отговаря и поема отговорност за сигурността на страната.Това е пиар упражнение за ГЕРБ и ДПС”, каза Кънев.

Според него няма как да се освободим от дерогацията, без да се влезе във война с „Лукойл”. Той уточни, че след отпадането ѝ цените ще се повишат. „Който твърди, че няма да се вдигнат цените след отпадане на дерогацията, не знае как работи „Лукойл” на пазара”, каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.