Премиерът поиска комисия в НС да разследва полицейското насилие

Премиерът Николай Денков изрази готовност да си подаде оставката, ако вътрешният министър Калин Стоянов категорично не припознае полицейското насилие по време на протеста на футболните фенове и не го осъди по категоричен начин. Според Денков е имало превишаване на полицейски права пред Националния стадион. ГЕРБ и ДПС защитиха Стоянов и заподозряха политически интереси зад искането на ПП-ДБ за неговата оставка.

След среща с ротационния премиер Мария Габриел, настоящият премиерът Николай Денков постави категорично условие: „Ако министърът не припознае това като насилие, да, ще си подам оставката. Моето отношение към министъра ще зависи от неговото отношение към насилието, ако той излезе и каже. Аз няма да имам проблем с него”, заяви Денков.

В неделя в ефира на NOVA вътрешният министър коментира клиповете с насилие така: „Аз категорично се обявявам против такова поведение”. Според Калин Стоянов исканата му оставка е заради недопуснат опит за вмешателство в работата му от страна на Кирил Петков. Премиерът е говорил с министъра по темата. И не вижда нищо нередно в случилото се.

Калин Стоянов: Оставката ми я поиска Кирил Петков – човекът, молил ме 2 дни да стана министър

„Каза, че му е предлагал с кои хора да работи. Че има и проблеми с тях и Кирил Петков е казвал, че тези хора са неприемливи, но това е част от цялостната структура. Тук няма нещо ненормално, това, което би било неприемливо е, ако искаш преференции за една или друга партия”, коментира Денков.

Преди окончателното решение Денков поиска създаване на анкетна комисия в парламента, която да изслуша министър Стоянов. Той обаче и днес получи категорична подкрепа от партньорите в управлението.

„Няма да угаждаме на Кирил Петков, че искат да сложим и другият му бодигард да стане министър. Ако той трябва да понесе, да си отиде и Денков с него, но цялата разправия е, че това е останало последното място, което не изпълнява поръчки”, заяви Борисов.

Политическите и футболните сблъсъци: Коментар на Валентина Войкова и Едуард Папазян

Защити го и Делян Пеевски. „Премиерът, другия път като има такава ситуация, да излезе срещу протестиращите,  да излезе срещу тези хора. Това беше като гангстерската битка на улицата. Вие какво очаквате да направят полицаите? Те постъпиха абсолютно достойно и защитиха гражданите на София", заяви Делян Пеевски.

И докато Борисов заяви, че само веднъж се е срещал със Стоянов - на обща среща за Шенген, според Делян Пеевски разговорите на лидерите на формациите с министри са регулярни.

„Всички лидери общуваме с министъра на МВР, не разбирам тези „Радини вълнения” от страна на Денков. Каза, че има опит за влияние за назначаване на полицейски шефове и аз казах, че не трябва да се допуска влияние на никой от нас”, каза Пеевски. ДПС няма да подкрепят създаването на анкетна комисия, която да изслуша Стоянов по темата.

Цялото изказване на Николай Денков гледайте във видеото.