Има промяна в законодателството за пренос на бижута от края на септември

По-строги санкции на границата за пренасяне на златни и сребърни накити след промяна в законодателството. Въпреки това опитите за незаконно пренасяне на бижута не спират.

Само през последните няколко дни на ГКПП „Капитан Андреево” са задържани 4 килограма злато и още толкова сребро, а контрабандистите пробват всевъзможни начини за укриването им като ги пренасят дори в бельото си.

„Случаят е отпреди няколко дни, когато контрабандните бижута бяха открити при проверка на автобус, който пътува от Турция за Румъния. Спрян е за щателна митническа проверка. Служителите влизат в пасажерския салон и откриват чанта, в която са били укрити 9 пакета със златни изделия на стойност 330 хил. лв.”, заяви Диана Маркова, Агенция „Митници”.

Задържаха златни бижута за 328 хил. лв. на ГКПП "Капитан Андреево" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Маркова разказва, че един от най-честите методи за незаконен пренос е укритието в бельото по тялото. „Личният преглед на мъжете се извършва от митнически служител, а на дамите от служителки на Агенцията. Поведението е един от начините, който може да даде индикация на работниците”, заяви тя.

Има промяна в законодателството за пренос на бижута от края на септември. „Изделията на бижута от благородни метали са извадени от валутния закон, където имаше количествени прагове. А именно за златни изделия до 60 гр., за сребърни до 300 гр.
Сега изделията са включени в закона за митниците. Гражданите, които купуват такива изделия, трябва да се впишат в лимитите за внос -  до 300 евро”, съобщи Маркова.

Златото поскъпна на фона на военния конфликт между "Хамас" и Израел