Официално тя ще бъде въведена догодина

Последен тест на системата BG-ALERT. Този път - не по области, а в цялата страна. Равносметката: 85% от мобилните устройства у нас могат и са получили предупредителни съобщения през тестовия период от 7 ноември насам.

Оборудването на мобилните оператори е в почти 100-процентна готовност да изпраща подобни известия. Системата BG-ALERT обаче се очаква да заработи от началото на 2024 година.

12:01 ч. - урокът по изобразително изкуство на VI „В” беше прекъснат от вече познат сигнал, какъвто тестово беше изпратен на всички в София преди седмица. Въпреки че телефоните на децата са изключени, когато са в час. 

„Децата бяха подготвени. Знаеха за тази система както от учителите, така и от родителите и бяха спокойни”, коментира учителят Елена Янева.

BG-ALERT: Хиляди българи получиха тестови съобщения за тревога (ОБЗОР)

Учениците знаят и че това е последният тест на системата - и ако отново чуят звуковия сигнал, то ще е за истинско бедствие.

Въпросът е дали изобщо ще получат съобщение от BG-ALERT. Тъй като тестовете показаха - известията не стигат до всички.

„Първата причина е, че самото устройство не поддържа тази технология, което не се отнася за новите устройства. Втората причина е, че софтуерът не е обновен”, обясни директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Александър Джартов.

За пръв път, откакто се правят тестове на системата за известяване, съобщение трябваше да получат всички - от депутатите на жълтите павета до Васил Николов, който посрещна тестовото съобщение с набрашнени ръце. „Работата не спира, защото хората трябва да ядат”, казва той.