Забраната обхваща т.нар. "Малък ринг"

От 1-ви декември влиза в сила забраната за влизане в центъра на София за бензинови автомобили, регистрирани преди началото на 1996 година, и за дизелови с регистрация преди началото на 2002 година.

Нискоемисионната зона, която ще е забранена за най-старите автомобили, обхваща булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Генерал Скобелев", улица "Опълченска" и булевард "Сливница". Тя ще важи за срок от 3 месеца, като за първи нарушения хората няма да бъдат санкционирани.

Терзиев: При първи нарушения в нискоемисионната зона гражданите няма да се санкционират

В столицата продължава поставянето на знаците определящи границите на нискоемисионната зона. Контролът ще се осъществява с камерите на столична община, но има неясноти около софтуера за автоматичното налагане на санкциите.

Софтуерът, който отговаря за анализиране на номерата на колите, които са нарушители все още не е минал процедура, каза кметът Терзиев.

Омбудсманът: Енергоснабдяващите дружества трябва да обезщетят потърпевшите

Докато не заработи столичния общински съвет не може да се даде отсрочка за влизането в сила на наредбата, която веднъж вече беше отложена през 2022 г. Тезриев посочи, че тя не може да бъде отложена, тъй като е необходим Общински съвет.

Забраната няма да важи за хора живеещи в зоната и имащи син стикер за паркиране в синя зона. Останалите трябва да получат пропуск изключение. Глобите ще са на стойност от 50 до 500 лева. При първо нарушение водачите ще бъдат предупреждавани, а при второ - подлежат на санкция.