Ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България коментира последното проучване на Евробарометър

57% от българите смятат, че страната ни е спечелила от еврочленството си. Това показва проучване на Евробарометър, което беше публикувано днес. Какви изводи може да бъдат направени от статистиката – в студиото на „Пресечна точка” коментира ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев.

Евробарометър: 57% от българите смятат, че България е спечелила от членството в ЕС

„Налага се интересен извод – от една страна, имаме доверие в Европейския съюз, което се вижда ясно от проучването, но не сме убедени в ползата от членството. Получава се такова леко разминаване, което не знам дали е народопсихология, или синдром, останал от дългите години, когато България се опитваше да се присъедини към ЕС. Тогава се надявахме, че всичко ще се оправи като с магическа пръчка, което не се случи”, уточни той.

По думите на ръководителя на Бюрото на Европейския парламент в България сме имали огромни очаквания, че всичко ще се оправи отвън. Той обясни, че хората до 40-годишна възраст се интересуват повече от политиките на Евросъюза. „Те са и доста по-убедени в ползата от членството на страната ни в ЕС”, поясни още Стойчев.

Целия разговор гледайте във видеото.