Зрител на NOVA подозира, че е попаднал в схема за измама при покупко-продажба на автомобили

Зрител на NOVA подозира, че е попаднал в схема за измама при покупко-продажба на автомобили. Наскоро МВР му конфискува колата, обявена за издирване от Нидерландия, а автокъщата отказва да възстанови голяма част от сумата на купувача. 

Mоже ли кола, обявена за открадната от Интерпол, да стане законна?

Антон Манасиев от Кюстендил търси да закупи автомобил втора ръка. И се спира на обява в интернет за автомобил, произведен през 2014 година. Цената му по обява е била 17400 лева, но той я купува за сумата от 17 000 лева. Автокъщата е край Велико Търново. Антон Манасиев сключва на място сделката със собственика на колата. След няколко месеца мъжът е спрян за рутинна проверка от Пътна полиция и се оказва, че автомобилът му се издирва от Нидерландия.

Ще остане ли шофьор без кола, след като я обявиха за открадната в Италия преди години

„Взеха ми автомобила и ме свалиха от колата”, разказа Антон Манасиев. Той информира автокъщата за случая и си иска парите. Предлага, ако не могат да му ги възстановят да му дадат друг автомобил за същата сума. Автокъщата му отказва друга сделка и му връща 7 000 лева.

Реално, по документи, Антон Манасиев се води, че е платил само 7000 лева, въпреки че застрахователя му прави реална оценка на автомобила до сумата, за която мъжа претендира – близо 17 000 лева. И тук разбира историята на вече отнетия му автомобил, въпреки че е успял да го регистрира успешно.

„Автомобилът е закупен на лизинг от българска гражданка. Най-вероятно става дума за схема, която си я има”, казва Манасиев.

Българската гражданка е неоткриваема. На документите от Нидерландия има само нейна фамилия и никъде не се споменава, че автомобилът е бил лизингов и първата собственичка изненадващо е спряла да си го плаща, след като Антон Манасиев си купува колата.

 „Тази схема не е от вчера и днес. Тя е стара. Автомобили взети на лизинг от чужди държави и някак регистрирани в България”, каза Тенчо Тенчев – бивш началник на Столична пътна полиция. Според него и страната, от която е внесена колата, също е доста срещана в такива казуси.

Собственикът на автокъщата отрича обвиненията. Той пише писмо до NOVA, в което потвърждава всичко казано от Антон Манасиев и факта, че е върнал 7000 лева. За другите 10 000 лева, за които купувачът твърди, че му ги дължат, документ нямало. Собственикът на автокъщата  заплашва Манасиев, че ще сезира всички компетентни органи за уронване на престижа на автокъщата. На мъжа от Кюстендил му остава единствено доказателство застрахователната оценка, че отнетият му автомобил струва не 7, а 17 хиляди лева.

Експертите съветват – ако си купувате кола втора ръка – внимавайте. „Когато си купуват автомобил, гражданите много внимателно да изучават досието на автомобила, да видят дали има необходимите документи. Дали няма интервенция по него. Много често се продават автомобили с пренабити номера", уточни Тенев.

 

 

Целия репортаж гледайте във видеото.

Източник: Снимка: iStock