Кампанията се прави за първи път у нас

Наградиха най-добрите хижи и заслони. Кампанията се прави за първи път у нас. Конкурсът „Хижа на годината”  стимулира планинския туризъм и любовта към природата.

„Бивши хижари няма. Аз предполагам, че това е болест, от която никога няма да се излекувам. Аз съм имала честта да се грижа за такова място и да посрещам туристи в планината, аз лично се преоткривам в кампанията и затова съм я взела присърце”, разказа Полина Димитрова, координатор на конкурса и бивш хижар.

Пловдивски пожарникари спасиха туристи от хижа в Родопите

Станислава Белчева е единият от победителите в конкурса „Защо харесвам  тази хижа”. Той се проведе през лятото на тази година. „Аз лично изказах своето емоционално мнение за хижа „Камен дел” на Витоша. Попаднах много случайно на конкурса през социалните мрежи. Присъствието на цялата кампания беше доста силно в социалните мрежи. И реших да се включа с кратко есе”, разказа Станислава Белчева.

Избира да пише за хижа „Камен дел”, защото се чувства емоционално свързана с нея. „Преходът до хижата е много лесен.Подходяща е както за начинаещи планинари, планинари след травми, планинари с малки бебета. И всъщност от там дойде натрупването на емоцията, защото  маршрутът до нея го извървях след тежка операция . Това беше първият маршрут, при който възстановявах планинската си форма”, разказа още Станислава Белчева.

В конкурса „Хижа на годината” има 8 различни категории. Има хижи, които се намират на лесни места. Има и такива, които са достъпни само пеша или с коне.