Страната задълбочава ограничаването на човешките права

Александра Скочиленко е руска художничка и активистка за мир. В  началото на руската инвазия в Украйна тя отива в супермаркет в родния си град Санкт Петербург и сменя етикетите на цените на продуктите с антивоенни послания, предава Voice of America (VOA). Заради това властите я обвинят в „дискредитиране на руската армия“. Александра е задържана и след година и половина в затвора тя е осъдена на 7 години лишаване от свобода. Зад решетките тя рисува, а картините й разкриват физическото и душевно страдание.

"Войната донесе много болка и страдание на хиляди хора”: По следите на Жана Немцов

Соня Суботина е партньорката на Александра. Тя гледа на бъдещето с песимизъм, особено след като този месец руското правителство включи ЛГБТ общността в списъка си с екстремисти, заедно с Ал Кайда и Ислямска държава.

Изгоненият от Русия Ангел Григоров: Москва гледа на нас като на вражеска държава

Соня споделя, че няма надежда, тъй като ситуацията в Русия се влошава с всеки изминал ден. Тя никога не е криела, че е хомосексуална, но сега се страхува, че може да бъде осъдена за това. Според новите законови промени в Русия присъдата е до 10 години затвор, съобщава Voice of America (VOA).

Светлана Друговейко е професор с 40-годишен стаж по лингвистика в Университета в Санкт Петербург. Според нея в действията на Александра няма нищо, което да бъде считано като обида към руската армия. Тя заявава, че обвиненията са незаконни. След като представя експертното си мнение, Светлана е отстранена от висшето учебно заведение. Тя е обвинена в извършване на неморално престъпление от преподавателската комисия в университета. 

Агентът на Навални: Изведен е от затвора край Москва и отведен на неизвестно място

Николай Рибаков е председател на либералната партия "Яблоко". Според него присъдата на Александра е опит за възпиране и на други активисти.

Източник: Voice of America (VOA)