Новината обяви лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов ще бъде председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Той ще заеме мястото на Десислава Атанасова, която е номинирана от партията за съдия в Конституционния съд.

„Понеже се лиших от нея, реших аз да съм председател на парламентарната група”, поясни Борисов.

Попитан за какво са разговаряли на лидерската среща и дали е приключила за днес, Борисов поясни, че разговорите ще продължат през всички дни и уточни, че срещата не е лидерска, а работна. Утре ще се присъединят и Николай Денков, и Мария Габриел, каза лидерът на ГЕРБ. По думите му "премиерът и вицепремиерът ще оценяват министрите, заместник-министрите и областните управители и трябва да имат готовност преди 6 март и да отидат при президента Румен Радев с готов състав на кабинет". 

На въпрос дали може да се очаква да предложат друг, а не Мария Габриел, за премиер при ротацията, лидерът на ГЕРБ отговори отрицателно. 

„Имаме много ясни правила с колегите: двете основни фигури в изпълнителната власт са Денков и Габриел", каза Борисов и уточни, че при ротацията ще е същото. На въпрос дали трябва да има нов вицепремиер, той отговори, че не трябва да се правят "резки движения", защото всичко е "крехко".

Кои са номинираните от партиите за конституционни съдии

„Когато си в едно такова некоалиционно семейство, има значение какво казват и другите. Затова предложих и се прие от колегите, преди рязко да се изказваме, да изчакваме анализа на Денков и Габриел", посочи Борисов.

Попитан дали иска, или не Асен Василев за вицепремиер и отпаднали ли са критиките му към финансовия министър, Борисов каза: „Василев е министър и ако колегите от ПП-ДБ не пожелаят да го сменят, ние ще продължим да го подкрепяме за министър. За вицепремиер той беше предложен предишния път, ние не се съгласихме, защото Мария Габриел и Николай Денков са равнопоставени. Затова направихме ротацията, така наречената "сглобка", затова Кирил Петков правилно казва, че те са с по-особен статут от другите министри и според мен това са ротационните премиери, за които ние сме се разбрали и не виждам защо трябва сега да се бъркаме в тази работа".

Източник: Никол Николова, БТА