Решението е в отговор на европейска заповед за арест

Предаваме на Германия българин, разследван за киберизмами на стойност около половин милион евро. Решението е на варненския апелативен съд и е в отговор на европейска заповед за арест, издадена в германския град Бамберг.

Заповедта за арест на руснаци, обвинени в тероризъм у нас: Как реагираха политиците

Разследван е, че е участвал в организирана престъпна груба за измами и компютърни престъпления заедно със свои колеги 29-годишният мъж работел в кол център с офиси в България. Чрез фалшива самоличност заблуждавали хора в Германия да инвестират суми пари за финансови операции.

15 българи, работили в колцентрове у нас, имат Европейска заповед за арест

Това е поредният българин, работил в кол център у нас и след това разследван от германската държава. До края на юли около 15 българи са с европейска заповед за арест, издадена от централната служба за борба с киберпрестъпност в Бамберг.

Разбиха международна група, подмамвала клиенти в интернет платформа за търговия

Според обвинението, мъжът е работил в кол център с офиси в България. Служителите се представяли с фалшива самоличност по телефона и чрез мейл на клиенти в Германия чрез неверни твърдения и обещания за високи печалби ги подвеждали да инвестират значителни суми в различни финансови операции. Парите били превеждани по сметки на престъпна група като сумата надхвърля 400 000 евро. Представителят на апелативната прокуратура счита, че исканото лице трябва да бъде предадено на Германия, защото щетата за пострадалите е настъпила в държавата. Съдебният акт не подлежи на обжалване.

Български граждани не само са предавани на Германия, но някои от тях са осъдени. Има 12 осъдителни присъди  за участие в измамни дейности в кол центрове в България.

Целия репортаж гледайте във видеото.