Предварителните оценки сочат, че е постигнато подобрение спрямо заложеното целево ниво на индикатора за 2023 г.

На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо на сектор „Държавно управление" за 2023 г. да бъде дефицит в размер на около 2,2% от прогнозния БВП, оценен по методологията на Европейската система от национални и регионални сметки (ЕСС 2010), съобщиха от Министерството на финансите (МФ).

Предварителните оценки сочат, че е постигнато подобрение спрямо заложеното целево ниво на индикатора за 2023 г. в мотивите към Закона за държавния бюджет на България за 2023 г. (дефицит в размер на 3% от прогнозния БВП), отбелязват от ведомството.

Постигнатият по-добър дефицит по държавния бюджет за 2023 г. даде възможност правителството да одобри 1,2 млрд. лв. по сметка на Регионалното министерство при спазване на утвърденото от Народното събрание салдо за 2023 г. за разплащане проекти на общините. Това дава увереност и предвидимост, че държавата застава зад поетите ангажименти за инвестиции във всички общини у нас през 2024 г. Инвестициите в инфраструктура и подобряване на средата за бизнес и живот на местно ниво се очаква да допринесат за ускоряване на икономическия растеж в средносрочен план, заявяват от МФ.

Икономисти: Прогнозата за растеж в Бюджет 2024 е твърде оптимистична

След осигуряването на посочените средства за финансиране на Инвестиционната програма за общински проекти, дефицитът на касова основа по консолидираната фискална програма (КФП) е 2,9% от прогнозния БВП.

От МФ отчитат, че на база на данните от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет приходите, помощите и даренията по КФП за 2023 г. са в размер на 67,057 млрд. лв. и нарастват номинално с 2,269 млрд. лв. спрямо отчетените за 2022 г. Озновен принос за това имат данъчните приходи.

Приходите по КФП са по-ниски от планираните с разчетите към закона за държавния бюджет за 2023 г., основно поради забавянето на вторият транш за България по Плана за възстановяване и устойчивост. Очаква се той да постъпи през 2024 г., отбелязват от МФ.

Оттам посочват още, че в частта на данъчните приходи превишение на годишните разчети се отчита при повечето данъци и осигурителни вноски, с изключение на приходите от ДДС от внос, мита и корпоративни данъци. Приходите от ДДС от внос и мита бяха негативно засегнати от текущата конюнктура на цените на внесения за преработка суров петрол, курсът на щатския долар, както и намалелите количества на внесените стоки, пораждащи ДДС.

Подобрението от предходните месеци при ДДС от сделки в страната и вътреобщностни придобивания продължи и през декември, с което изоставането при този данък беше компенсирано, отбелязват от министерството.

Източник: БГНЕС