Проектът на Йордан Миланов е свързан първо с изкупуване на изоставени имоти и след това - с ремонт

У нас търсенето на жилища е по-голямо отколкото предлагането. Такава е тенденцията в големите градове, според брокери и лицензирани оценители. Цените на недвижимостите продължават да растат в урбанизираните територии. На другата крайност, обаче, е търговията, при къщите на село. Село Лозен се намира на около 50 км, северно от Велико Търново. В него живеят, около 200 души. Десет от тях, обаче, са пенсионери от Германия. Довел ги е Йордан Миланов, който е работил в тази европейска държава и сега има проект, свързан с немците.

Богданов: Цените на жилищата у нас растат в последните години

"Буквално преведен от немски на български е „Пенсионерско щастие в България“ и наистина има голям интерес", споделя Йордан Миланов – жител на село Лозен.

Той отдава тези къщи, а не ги продава. Споделя, че за наемателите това е много по-евтино.
"Тук цените са по-ниски. В Германия, с пенсиите, които получаваме от там – не може да се справим", откровен е Маркос Хуфнагер.

"Ние живяхме в Бавария и там, най-евтиният имот под наем започва от 800 евро, а тук плащаме само 150 евро", обясни Биргит Бек. 

Проектът на Йордан Миланов е свързан първо с изкупуване на изоставени имоти и след това - с ремонт. "Къщите са евтини по обясними причини. Варират между 3 и 8000 лева. Зависи от състоянието. Повечето са изоставени от 15-20 години времето си оказва своето влияние. Наливам, след това 40-50 000 лева. Дори, ако построя нова, ще ми излезе по-евтино, но аз съм сантиментален и искам да запазя духа на тези къщи и хората, които са живели в тях", подчерта Миланов.

Евростат: С почти 80% са скочили цените на имотите у нас през последните 10 г.

Веселина Василева е брокер и лицензиран оценител на недвижими имоти за област Велико Търново. Експертът потвърждава тенденцията за изкупуване на селски къщи от по-млади хора.

Според нея селата винаги ще си останат привлекателна част от сделките с недвижими имоти. Оценителят уточнява, че пазара на имоти в големите градове е коренно различен, от този по селата. "Апартаментите в Търново и Горна Оряховица гонят сериозни нива. Имаме изчерпване, дори недостиг на жилища", допълни тя.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.