Предложението дойде първо от ДПС, но след това беше подкрепено и от ГЕРБ, и от ПП-ДБ

Казусът с Мартин Божанов - Нотариуса влезе в парламента. Депутатите обсъждат дали да бъде създадена временна комисия, която да проучи фактите и обстоятелствата за дейността на Божанов и кръга около него. Трябва да се установи и дали е имало натиск върху висши магистрати.

Протестите на земеделците: Ключови пътни артерии останаха под блокада (ОБЗОР)

Предложението за такава комисия дойде във вторник от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Според вносителите основната цел на комисията е да се осветлят фактите около това имало ли е „чадър” около Мартин Божанов и кръга около него. От опозицията днес дойде контрапредложение. А управляващото мнозинство срещна подкрепа от ИТН, които пожелаха  освен временната комисия за Мартин Божанов, да бъде създадена и друга комисия, която да установи участвали ли са лица от криминалните среди в съставянето на сегашното правителство. От БСП са по-скоро песимисти за работата на специалната комисия за Мартин Божанов и заподозряха, че тя е по-вероятно да бъде употребена като „извиване на ръце”.

„В 07:00 часа сутринта първо Пеевски поиска подобно нещо, след това Петков, след това Христо Иванов и аз казах на Теменужка Петкова да внася и наше предложение. Реши се да се обединят двата законопроекта”, заяви Бойко Борисов.

„България се разяжда от корупция. Не случайно се произнесоха 2 държави за корупционно поведение на лица в нашата страна, от които едното е тук – г-н Пеевски”, каза Бойко Рашков от парламентарната трибуна.

„Ние ще подкрепим и двете предложение. Ще поискаме и създаване на още една временна комисия за наличието на нерегламентирано влияние от страна на хора, разследвани за рекет, убийства и отвличания в преговорите за сформиране на настоящия кабинет”, заяви Гроздан Караджов.

„Хора със съмнения за криминално минало са взели дейно участие в създаването на коалицията ПП-ДБ-ДПС и ГЕРБ”, заяви Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Изразяваме съмнения, че тази комисия ще свърши работа. Тя ще бъде използвана за игра на лобита, извиване на ръце, политически рекет”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.