Темата коментира IT специалистът Димитър Ганчев

Не може да се направи алгоритъм, който да преценява дали една новина е вярна, или не. Не информацията е това, което трябва да се регулира, защото рискуваме да правим това по целесъобразност. А всяко регулиране е вид цензура, било то с добри или с лоши намерения. Това каза IT експертът от „Интернет Общество“ Димитър Ганчев в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той допълни, че това, което може и трябва да се контролира, са източниците на информация. „Те трябва да бъдат легитимизирани, включително ако източникът е изкуствен интелект“, допълни експертът. 

Асен Василев към Meta: Спрете руската пропаганда през социалните мрежи

Ганчев поясни, че Meta, например, може да изисква посочване на източник. Той допълни, че това може да бъде направено и от законодателите.

Специалист посочи, че има нов европейски закон за регулиране на изкуствения интелект, в който е предвидено изискването материали, създадени с ИИ, да бъдат маркирани цифрово, за да се разпознават лесно. „Такъв цифро-воден знак ще влезе по отношение на аудио и видео материалите“, каза Ганчев. Той поясни, че би трябвало това изискване да влезе и за текстовете, но то все още не е измислено технологично“, поясни IT експертът.

Епохата на изкуствения интелект: Неизбежната дигитална (р)еволюция

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase