Според него е необходим закон за браншовите организации в сектора

Няма закон за браншовите организации в земеделието - кой кого представлява. Освен това, от първия ден исканията ни се различават от политическите. Никога не сме настоявали за оставката на министъра. Това каза за "РеВизия" председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

По думите му исканията на земеделците се делят на три групи - финансови, законодателни и международни позиции. „Г-н Тодор Джиков не е казал, че не е съгласен с нещо, но излезе да протестира като част от картофопроизводителите, без да изясни мотивите си. Другите браншови организации се оглавяват от едни и същи хора 20 години. В момента те не искат да се приемат нови закони и пуснаха становища да не се прави проверка за виртуални животни. Говорим за хора, които са свикнали да кадруват в министерството и министър Кирил Вътев им развали кошера. Законодателството може дългосрочно да реши проблемите ни”, обясни той.

Въпреки споразумението: Земеделци блокират големи пътни артерии (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според Проданов в сделката с властта има отстъпление във финансовата част в раздела за зърнопроизводство. "Стопаните до 3000 дка ще получат 20 лева на декар на два транша. Над 3000 ще получат 10 лева - сега и септември. Относно доказването на загубата - само стопанствата над 3000 дка ще трябва да попълнят справка за 2022/2023 г. Една стопанска година започва много преди септември и приключва 18 месеца след първите разходи. Субсидирането се получава след още 8 месеца. Така стопанската година обхваща над 30 месеца, затова не може да се сравнява с една данъчна. Не е възможно да се направят манипулации", посочи той. И допълни, че изискванията на ЕС за качеството на суровините се повишават.

"В състояние на война "зелените" изисквания започнаха да тежат. Получаваме по 20 лева на декар директно субсидиране на площ, а има 500 лева разлика в цената на тора на тон, в сравнение с руските стойности. Аз губя само от това. За 20 лева от Европа трябва да изпълнявам много изисквания. Войната изключително много вдигна себестойността на суровините. Отношенията между производител и преработвател трябва да се регламентират чрез закон за търговията", подчерта земеделецът.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase