Решението на президента не изненада правосъдния министър

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Наказателния кодекс, с които бяха възстановени временно пленумът на Висшия съдебен съвет и част от ограничените правомощия на главния прокурор. Според държавния глава подобни разпоредби пряко противоречат на приетите и влезли в сила промени в Конституцията.

С поправките в преходните и заключителните разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс преди седмица депутатите възстановиха временно работата на пленума на ВСС, въпреки че месец по-рано го закриха с промените в основния закон. Целта – да изпълнява функциите до избиране на новия състав на вече разделената структура. Именно с това държавният глава не е съгласен, като в мотивите за ветото посочва, че депутатите на практика са отменили за неопределен период приетите от самите тях промени в Конституцията. И съответно по думите му съдебната реформа.

Радев наложи вето върху възстановяването на правомощията на Пленума на ВСС и главния прокурор

От управляващото мнозинство, което прие поправките, определиха мотивите на президента като политически. Опозицията обаче ги подкрепи. Правосъдният министър Атанас Славов даде предложение, с което направените поправки да не са необходими.

Ветото на президента не изненада правосъдния министър. Той заяви, че вече има два нови органа на Висшия съдебен съвет и те може да заработят без отлагане с поправки в Закона за съдебната власт.

„Ветото беше очаквано, имайки предвид дебата във ВСС и юридическата общност. Считам, че Конституцията е дала много ясни правомощия на двата нови съвета и мисля, че с малка редакция на действащия закон, могат да се приложат практически още от този момент. Но изборът е на Народното събрание”, заяви Славов.

От управляващото мнозинство заявиха, че няма да бързат с отхвърлянето на ветото и отново ще преразгледат текстовете. „Доволен съм, че след първоначалните критики, явно президентът е осъзнал колко е важна съдебната реформа и временното отлагане, дори за този закон, изглежда непоносимо за него. Важно е, че разбира колко са важни конституционните промени. Ще направим втори кръг консултации и внимателно ще видим текстовете, нямаме автоматична реакция”, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Според мен е повече политически акт - да поддържаме огъня между президентската администрация и парламента. Но да бъде и убеден, че това мнозинство, което е гласувало промените, ще отхвърли ветото. Право е на президента да наложи вето, право е на мнозинството да приеме или отхвърли. Най-вероятно ще го отхвърлим с леки корекции”, заяви Румен Христов от ГЕРБ-СДС.

Петков за ветото на Радев: Ще направим втори кръг от консултации и внимателно ще прегледаме текстовете отново

Опозицията изцяло подкрепи ветото на президента. С позиция от „Възраждане” заявиха, че държавният глава повтаря техните аргументи. БСП и „Има такъв народ” също припознаха мотивите. „Ветото на президента е изключително правилно. Мотивите му съвпадат с това, което ние изложихме в пленарната зала”, заяви Иван Иванов от БСП.

„Ветото е абсолютно логично. Това, което направиха, беше противоконституционно. За какво беше цялото мнозинство, след като промениха после Конституцията с преходни и заключителни разпоредби. Това е дъното на безсилието и глупостта, която цари в ПП-ДБ”, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Основателни или не са мотивите ще реши парламентът, който ще определи дали да приеме, или отхвърли ветото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase