Фалшив сайт твърди, че той е представил лекарството в интервю за "Здравей, България"

Замесиха доц. Ангел Кунчев и водещите на "Здравей, България" в измама с фалшива реклама. В нея се твърди, че главният държавен здравен инспектор е открил препарат за възстановяване на зрението, който е изключително ефективен.

Интервюто е публикувано на интернет страница, наподобяваща сайта на NOVA. В него се твърди, че бабата на доцент Кунчев е имала проблем със зрението, което чудодейните капсули са успели да излекуват. За "откритието" си лекарят дори бил аплодиран в продължение на 10 минути по време на Европейския конгрес на офталмолозите.

„Първоначално, когато разбрах за измамата, си помислих, че наглостта на тези симпатяги е огромна. Дори когато им казвате, че няма такова нещо, те продължават да твърдят, че лекарството е налице, че на конгрес е представяно. Пък са ми и ръкопляскали. Приказката ми хареса. Добре са я съставили”, коментира в студиото на „Здравей, България” доц. д-р Кунчев.

ВНИМАНИЕ: Бум на фалшиви видеа с лицата и гласа на публични личности

По думите му е лошо, че в тази схема, в която са замесени и други известни имена в медицината, продължава доста дълго време.

„Когато се сблъсках с първия подобен случай преди години, бях много афектиран. Опитах се да разбера има ли някакъв шанс да се справим с тази измама и да предприемем някакви действия, но се оказа, че това е малко вероятно. Схемата е така измислена, че бързо се сменя сървърът, на който е качен сайтът. Той е регистриран в държави, в които европейското законодателство не важи. Лъжат се доста хора за сериозни суми”, подчерта доц. Кунчев.

След репортажа на NOVA Софийската районна прокуратура се самосезира за фалшивата реклама, образува преписка по случая и възложи проверка на Дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП. Чрез нея трябва да се изяснят всички обстоятелства, касаещи рекламата и да се установят евентуално лицата в България, които рекламират, продават и доставят медикамента.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase