Той е начело на Беларус от 1994 година

Беларуският президент Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г., заяви, че възнамерява да се кандидатира за преизбиране следващата година. Ако спечели и реализира мандата си, той ще управлява страната си в продължение на 36 години. Лукашенко говори в деня, в който Беларус, съсед и съюзник на Русия, проведе парламентарни избори, определени като измама от опозицията.

„Кажете им, че ще се кандидатирам на изборите (2025 г.)“, каза Лукашенко, според канал в социалните медии, управляван от неговия екип. Гласуването в неделя е първото общонационално допитване след президентските избори през 2020 г. Този вот предизвика огромни протести срещу Лукашенко, за когото се смята, че е манипулирал резултатите, за да удължи своето десетилетно управление. Оттогава президентът организира огромна репресия срещу несъгласието, хвърляйки в затвора стотици опоненти и гонейки хиляди в изгнание.

Лукашенко подписа нов закон, който му дава доживотен имунитет

Реални опозиционни кандидати на парламентарните избори няма. Противниците на Лукашенко в изгнание призоваха беларусите да си останат у дома и да бойкотират вота. Държавният глава предупреди, че властите са „научили урока си“ от протестите през 2020 г. и няма да има „бунтове“ по време на изборите.

Миналия месец мощната служба за сигурност на Беларус КГБ организира серия от акции, които според правозащитна организация са били насочени към семействата на политически затворници. В момента има 1419 политически задържани в затворите в страната, според водещата правозащитна група Viasna. Опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановская публикува видео в социалните медии, в което отхвърля изборите. „Нека бъдем ясни. Опитът на режима да използва тези фалшиви избори, за да легитимира властта си, няма да бъде успешен“, каза Тихановская.

„Хората на Беларус прозряха тази измама“, каза тя, като призова международната общност да не признава резултата от гласуването. Лукашенко хвърли своята затворена източноевропейска страна в още по-дълбока изолация, откакто позволи на Русия да използва беларуска територия, за да започне своята офанзива в Украйна преди две години. Режимът в Минск разчита в голяма степен на Москва за политическа и икономическа подкрепа. „Ние винаги ще бъдем заедно с Русия“, каза Лукашенко. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС