Favela United залага на лекции и допълнителни занимания

В миналото футболът e просто хоби за повечето деца и тийнейджъри от Мапуто - столицата на Мозамбик. От 2017 г. насам обаче Едико и други деца започват да гледат на футбола не само като начин да тренират и да се забавляват, но и като източник на обучение, съобщава Voice of America.

„Започнах да играя на улицата като всяко друго дете, докато не срещнах Favela United, които ме посрещнаха радушно и ми оказаха необходимата подкрепа. Проект като този държи децата заети, да правят нещо продуктивно, което може да даде плодове в бъдеще”, споделя Едико.

УНИЦЕФ: Заради войната в Украйна 1,5 милиона деца имат проблеми с психичното здраве

По данни на Националния статистически институт на Мозамбик от 2021 г. едва 30% от населението на възраст до 65 години е завършило начално училище.

Всяка година Favela United достига до повече от 5000 деца. „Имаме футбол, изкуство и култура. Имаме лекции и допълнителни занимания, за да помогнем на децата с училищните предмети”, споделят от клуба.

Музеят на наградите „Грами”: Там, където животът е музика

Хоакина е била подложена на дискриминация, когато е решила да играе футбол. Като единственото момиче на терена, първият ѝ опит бил ужасяващ. Въпреки това, съветите и насърченията на треньора я задържат в програмата. Днес Хоакина е професионален съдия и координатор на проект за равенство между половете и приобщаване на жените във футбола.

Favela United разчита на подкрепа от международни организации и посолства. От 2017 г. до днес клубът е помогнал на повече от половин милион деца да намерят път към бъдещето, казва нейният основател, цитиран от Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America