За десет години те са нараснали с 220%
Изследване на Световната здравна организация показва, че се увеличава съдържанието на пестициди в плодовете и зеленчуците. За десет години те са нараснали с 220%.
„Така наречените PFAS вещества са изкуствено създадени. Те са съединения между въглерода и флора. Връзката между тези два елемента е изключително здрава, което обуславя продължителния им живот в околната среда за стотици години наред”, коментира Невена Петрова, зам.-директор на „Центъра за оценка на риска по хранителната верига”, МЗХ.
Държавната лаборатория за изследване на пестициди на "Капитан Андреево" започва работа
Затова PFAS веществата спадат към съединенията, които са изключително трудно разградими и на практика са "вечни".
„Те имат химични свойства, които са търсени най-вече от индустрията. Устойчиви са на висока температура, не пропускат мазнини и вода, което ги прави предпочитан материал в текстилната индустрия. Там се използват за дамаски на дивани”, обясни още Петрова.
Голяма част от защитните облекла също са обработени с този тип вещества. „Използват се като незалепващи покрития в съдовете за готвене. Интересен факт е, че напоследък се прилагат и при опаковките за еднократна употреба”, допълни тя.
Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase