От близо две години пробите пътуваха за изследване до София

От днес официално започва работа Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния пункт "Капитан Андреево". Капацитетът ѝ трябва да осигури своевременен и ефективен контрол върху качеството на плодовете и зеленчуците, които влизат у нас от Турция и трети страни.

Директорът на Frontex е на посещение у нас

От близо две години пробите, които се вземат на границата, пътуват за изследване до София. Това бави процеса и създава проблеми на шофьори и търговци.  Инвестицията е на стойност два милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет. На церемонията по откриването присъстваха премиерът Николай Денков и министърът на земеделието Кирил Вътев.

 

През 2022 г. държавата реши, че не може частна лаборатория да изследва за пестициди влизащите в България плодове и зеленчуци. Тогава тя беше затворена и държавата започна сама да извършва тази дейност. 

Новата държавна лаборатория трябва да изследва наличието на около 200 пестицида във влизащите в страната плодове и зеленчуци. „Решителна стъпка за връщане на контрола върху границите в ръцете на държавата”. Така премиерът определи откриването на лабораторията на „Капитан Андреево”. Все още обаче на фитосанитарния контрол работят частни фирми, а, за да мине и тази дейност изцяло в държавни ръце, са нужни законодателни промени.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase