Престъплението е извършено в Бобов дол, но насилникът е заловен в София

39-годишният мъж от Бобов дол, който беше заснет да бие жена си, е бил задържан в София. Това съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Побоят, който беше заснет от дъщерята на семейството, е нанесен на 10 март. Потърпевшата разкрила причината, заради която била пребита. Отказала да занесе документ на свекър си. Жената е в добро здравословно състояние.

Клип с брутално домашно насилие предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи

Момичето, заснело клипа, е разпитано в Синя стая. 12-годишното дете по собствена инициатива записало видеото с идеята да го покаже на баба си. След това баща му преустановил побоя и излязъл от стаята. Майката на потърпевшата публикувала видеото в социалните мрежи, за да докаже домашното насилие.

Роднините на задържания мъж обаче разказват различна история. „Тя му е посегнала с нож, искала да го наръга корема. Никога не я е бил. При първия ѝ мъж тя много ядеше бой, тормоз. Синът ми я взе. Това е заговор между майка и дъщеря”, твърди майката на сочения за извършител Стефка Ангелова.

Сигнализирана е Държавната агенция за закрила на детето. Оттам ще преценят капацитета на родителите и дали трябва двете им деца да се изведат от семейството.

На насилника предстои да бъде повдигнато обвинение. През 2019 г. съпругата му е подала жалба в РУ - Бобов дол за побой, но впоследствие се отказала от показанията си и не е образувано досъдебно производство. През годините мъжът е осъждан за това, че намерил чужда вещ и не я върнал. Има и наложена глоба от 1000 лв. за хулиганство. Какво ще бъде наказанието му сега, зависи от степента на травмите на потърпевшата. „Няма извършена медицинска експертиза, която да квалифицира деянието - дали то ще бъде по алинея първа, където наказанието е лишаване от свобода до 3 г., или по алинея втора, където лишаването от свобода е до 1 година”, коментира говорителят на Районна прокуратура Кюстендил Крум Крумов.

Задържаха мъж от Дупница, ударил жена си с тесла по главата

Статистиката на МВР за миналата година сочи, че само в кюстендилска област, където попада и Бобов дол, постъпилите ограничителни заповеди заради домашно насилие са 76. Това включва заплахи към мъже, жени и деца. През 2023 г. в цяла България те са били 4 429. Данните на полицията показват, че в национален мащаб този брой расте с всяка изминала година. През 2022-а заповедите са 3 654. Така ръстът надхвърля 20%.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase