Обвиняемият е поискал да бъде променена и мярката му

Неуспешен се оказа и вторият опит на Районния съд в Пловдив да даде ход на делото срещу Георги Георгиев. Той е обвинен в насилие над 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора. Веднъж вече магистратите върнаха обвинителния акт на прокуратурата за преработване.

Причината за днешното отлагане на процеса е отсъствието на двамата адвокати на Георги Георгиев. Единият е болен, а вторият – служебният адвокат, е представил служебна бележка, че има съдебен процес в съда в Стара Загора. 

Районният съд в Пловдив с втори опит да даде ход на делото "Дебора"

Защитата на Дебора определи това като опит за протакане на процеса и поиска да бъде назначен служебен адвокат на Георгиев, но съдът отказа. Обвиняемият е поискал да бъде променена и мярката му, но това не може да бъде решето, защото отсъства неговата защита.

Дебора Михайлова също присъства на делото, но запази мълчание. Срещу подсъдимия Георги Георгиев са повдигнати три обвинения. Едното е за причинена по особено жесток начин многостепенна телесна повреда, другото – за принуда и третото за закана с убийство. 

Дебора Михайлова поиска да бъде конституирана като частен обвинител.

„Първият път сме поискали 200 000 лева, но съдът го отхвърли поради различни основания. След приключване на наказателното производство ще мислим в тази посока”, заяви адвокат Делян Славов.

А прокуратурата заяви, че е отстранила всички неточности в обвинителния акт, което стана причина за повторното връщане на делото.

„Трябваше просто относно механизма на причиняване на едната телесна повреда да се допълни и конкретизира. Нещо, което сме извършили. Считаме, че указанията на съда са изпълнени и делото оттук-нататък следва да продължи за разглеждане по същество”, заяви наблюдаващият прокурор Ивелина Костова.

Георгиев е поискал да бъде освободен. Молбата е подадена от адвокатите му. Но заради отсъствието им съдът не се произнесе и го остави в ареста.

Случаят на Дебора нашумя миналото лято, когато стана ясно, че на момичето са правени 400 шева върху рани, нанесени с макетен нож. Обвинен за нападението е Георгиев, като според прокуратурата той също така остригал косата на Михайлова против волята ѝ и я е заплашвал с убийство. След като всички съдии в Стара Загора си направиха отвод, делото беше изпратено в Пловдив от ВКС.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase