Системата за прием беше отворена в понеделник

Столичната община обяви 13 102 свободни места за прием в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и подготвителните групи в общинските училища. 

От 12 ч. на 8 април до 9 май 2024 г. родителите имат възможност да подадат кандидатурите за прием на децата си. Необходимо е да въведат актуални адресни данни, да заявят предимства по критерии в профилите и да кандидатстват за участие в първото класиране, което ще се извърши на 10 май 2024 г. под граждански контрол. 

В системата са направени няколко промени, които ще улеснят родителите. Има подобрения в модул „Компенсации“, увеличен брой справки, които могат да се правят автоматично и е направена техническа оптимизация на системата за кандидатстване, позволяваща безпроблемно качване на документи, посочват от СО.

Държавата компенсира над 1600 деца, останали без място в детска градина

Едва на 6 месеца, Габриел вече е в сериозна конкуренция за прием в детска градина. „Трябва да кандидатстваме, за да вземем бонус точка от каката, докато все още е на градина. Нямам избор, за жалост, тъй като живеем близо и искаме да сме в същата градина”, разказва родителят Дора Ангелова.

Родителите му попълнили данните в системата за кандидатстване в понеделник. „Има време, но от любопитно да видя колко души има – от шест човека, засега има четири с 16 точки и стискаме палци”, допълни тя.

За столичната 48-а детска градина „Братя Грим” в листата на чакащите за яслена група вече има 53 деца от набор 2023 г. За първа градинска група се борят 29 деца. „В нашата детска градина има обявени 20 места за деца родени 2023 година и 27 места за 2022 г. Опашката от чакащи деца за всеки набор е много динамична и тя се променя всеки ден, да не кажа час, особено преди затварянето на системата”, заяви директорът на ДГ 48 "Братя Грим" Петя Йосифова.

Системата ще затвори на 9 май, напомнят от Столичната община. „Няма промяна в критериите. Това, което родителите следва да направят, е да актуализират адресите в профилите на децата си. Обръщам внимание, че времето не е от значение и не носи допълнителни точки дали кандидатурата е направена в началото или края на кампанията”, съобщи директорът на Дирекция "Образование" към СО Нели Манчева.

По-голям шанс за място се очаква да дадат новите градини, чието строителство е в ход. Включително в районите, където недостигът е най-осезаем – „Витоша”, „Лозенец” и „Триадица”. „Много важно е родителите да се съобразят и да погледнат броя на обявените свободни места, както и броя на децата. Примерно в нашата градина за първа група има обявени четири места. Значи шансовете са много малки, по-добре да се търси градина, в която има обявен свободна група за цял набор”, допълни Йосифова. 

Министерският съвет одобри още 7,5 млн. лв. за нови детски градини и училища

През 2024 г. продължава строителството на 17 нови сгради на детски градини. До края на 2024 г. се очаква да приключи изграждането на 13 от тях и да бъдат разкрити 14 яслени и 47 градински групи с 1442 нови места.

Държавата ще изплати 1 517 879 лева компенсации на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина в периода от 1 януари до 29 февруари 2024 г. От тях 1 513 985 лева са за 1542 деца в Столичната община, а 3894 лева са за четири деца в община Пловдив, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase