Той стана най-възрастният номер 1 в тениса

Новак Джокович записа ново постижение в богатата си кариера, ставайки най-възрастният номер 1 в Световната ранглиста. Джокович направи това на възраст 36 години и 321 дни в неделя, когато вече бе с един ден по-възрастен от бившия си дългогодишен съперник Роджър Федерер, предаде БТА. За последно швейцарецът бе начело на класацията през юни 2018 г., а през 2022 г. прекрати кариерата си.

Новак Джокович с нови два рекорда в тениса

Най-възрастната водачка в ранглистата при дамите е Серина Уилямс, когато беше на 35 години.

Други рекорди в актива на Джокович са общо 420-те седмици, в които е бил на върха в Световната ранглиста, както и фактът, че осем пъти е завършвал годината като номер 1 в тениса.

Сърбинът оглавява и актуалната ранглиста на АТР, където държи първата позиция пред шампиона от Откритото първенство на Австралия, който е втори.

Сред останалите рекорди на Джокович са тези за най-много титли от "Големия шлем" при мъжете - 24, най-много трофеи от сериите "Мастърс" - 40 и най-много титли от Финалите на АТР - 7. Той има общо 98 титли в кариерата си.

В момента Джокович очаква първия си мач на турнира в Монте Карло, който е печелил два пъти в миналото. Сръбският тенисист все още няма трофей през 2024 г., губейки на полуфиналите в Австралия и в третия кръг на турнира в "Индиън Уелс".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Кремена Младенова, БТА