Кои са нарушителите и ще бъдат ли санкционирани?

Незаконен бивак с палатки, шезлонги и дори импровизирано барбекю в пещерите на националния резерват „Яйлата”. За това сигнализира зрителят на NOVA Диан Милтиядев. Оказа се, че това не е първият опит за присвояване на части от защитената територия, но институциите не могат да се справят със ситуацията.

Мъжът е любител фотограф и от години посещава резервата. В последните дни се опитва да улови красиви кадри в естественото находище на див божур, когато се натъква на неприятната гледка.

„Виждал съм в пещерите и друг път да има остатъци от биваци, но в такова количество – палатки, шезлонги, столове, маси – не”, поясни той.

Мъжът се възмущава най-вече от отпадъците. „Дърва за огрев, кашони за горене, туби с вода. Има от всичко”, разказа Диан, който обаче не е сигнализирал институциите за своята находка. „Само ще започнат да си прехвърлят топката. Говорил съм с кмета на „Свети Никола”, който пое ангажимента да се чуе с еколозите. Разбрах, че те не работят и се обърнах към вас”, поясни Диан.

Имате каравана на морето - кога сте в нарушение и може да ви глобят?

От Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна заявиха, че това не е тяхна отговорност. „За тази зона отговаря друга институция. По-скоро би трябвало да се обърнете към Археологическия музей”, твърди Ерджан Ебатин, директор на РИОСВ – Варна.

В действителност археологическите обекти в резервата са дадени за управление на Община Каварна чрез местния музей. Сигналите и до екоинспекцията, и до общината са много, но площта на резервата се простира на стотици декари земя и трудно може да бъде опазена.

„Практически даже е учудващо как тези хора стигат до там и завземат такива места, в които нормален човек много трудно може да стигне”, коментира кметът на общината Елена Балтаджиева.

Най-големият проблем е, че досега няма заловени на място. Кметът се ангажира пещерите да бъдат почистени, независимо дали са част от археологическия резерват, или от защитените местообитания.

Репортер: Надежда Карапанчева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase