Снимка: iStock
Какви са предизвикателствата пред производителите на розово масло
Тазгодишната кампания по прибирането на розов цвят изправя българските производители пред поредица от предизвикателства. За първи път от 15 години розоберът започва толкова рано.
„Годината е странна, защото започнахме да берем на 26 април”, обясни розопроизводителят Велин Великов.
Ранният старт на събирането на маслодайна роза води до нуждата от бърза организация и намирането на берачи. Липсата на работна ръка е най-голямото затруднение за момента.
„Не можеш да прецениш колко хора са нужни да работят, защото времето е различно всеки ден, не знаеш какво да очакваш”, добави розопроизводителят.
Неясните цени на розите също са сред проблемите на производителите в тази индустрия.
"Количеството розов цвят, което се бере всяка година намаля. Градините, които се обработват намалят, защото е много трудоемко. Всичко в розовата градина се прави на ръка, която става все по -скъпа. От там насетне кой как прави сметката не мога да кажа, но очевидно добивите намаляват градините запустяват и произведненото масло съответно е по-малко", поясни Велин Великов.
Как се вари емблематичното за България розово масло
Повече по темата гледайте във видеата.
Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase