Протестиращи блокираха бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен"

Пореден протест в центъра на София заради промените в организацията на движението. В неделя от СДВР заявиха, че процедурата по съгласуване на проекта с отдел "Пътна полиция" не е извършена от Столична община. Движението по бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен" беше блокирано в понеделник от протестиращи. Те обещаха това да се случва всяка делнична вечер.

Според СДВР след обсъждане на проекта в Комисията по транспорт Столична община трябва да изпрати документите към "Пътна полиция", където в едномесечен срок експертите да се запознаят и да заявят - отговаря ли проектът на пътната безопасност. От общината обаче са категорични - на комисията е присъствал представител на "Пътна полиция" и той без забележки се е подписал под проекта. От СДВР добавят, че докато Административния съд в София не се произнесе по образуваното дело за установяване законосъобразността на проекта, не могат да предприемат никакви действия. 

СДВР: Новата организация на движение в центъра на София не е узаконена и съгласувана с нас

Две седмици след влизане в сила на новата организация на движението в центъра на София възникна въпросът спазена ли е процедурата за съгласуване на проекта. Според СДВР - отговорът е не.

"Самата процедура по съгласуване на тези проекти се намира ясно разписана в Наредбата за организация на движението по пътищата отворени за обществено ползване. Там категорично е заявено по императивен начин от законодателя, че изготвената документация се предоставя на отдел "Пътна полиция"", обясни комисар Николай Крушарски, началник на отдел "Пътна полиция", СДВР.

Според общината - по време на обсъжданията на проекта в Транспортната комисия е присъствал представител на СДВР и той лично се е подписал под проекта без забележки. Според СДВР обаче това не е процедурата по съгласуване.

Транспортната комисия в СОС обсъди реорганизацията на движението в центъра

"Такъв представител наистина присъства ежедневно на такива комисии от страна на отдел "Пътна полиция". Но мога да заявя, че това не е процедурата по съгласуване. Наш подпис - от страна на СДВР и служител на "Пътна полиция" по отношение съгласуването на такъв проект, не е полаган", категоричен е комисар Крушарски. 

И допълва, че според изискванията документите за проекта трябва да бъдат внесени за разглеждане от общината в деловодството на "Пътна полиция". Изискването за съгласуване е залегнало в нормативен акт на МРРБ. От ведомството посочиха, че "В т. 1 на чл. 10 от Наредбата е определено, че проектите за организация и безопасност на движението следва предварително да се съгласуват от възложителя със съответните компетентни органи, – с отдел „Пътна полиция“ при СДВР, сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР на Министерството на вътрешните работи, с областното пътно управление към Агенция „Пътна инфраструктура“ – за участъците на републиканската пътна мрежа и други институции, по преценка на възложителя".

От СДВР допълват, че нямат правомощия да спрат или да ограничат изпълнението на проекта, но ако обектът не отговаря на пътната безопасност, те могат да излязат със становище. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase