Регистрирано е намаление на цените на лекарствата

Месечната инфлация е -0.3%, а годишната е 2.4 на сто, отчитат от НСИ. Според данните има спад на цените през април спрямо март тази година. Ако погледнем обаче голямата картина - от май 2023 г. до април 2024 г. животът е поскъпнал с 5.7%.

През април 2024 г. спрямо предходния месец най-голямо е намалението на цените в групите: „Развлечения и култура“ (-5.9%), „Съобщения“ (-2.1%) и „Здравеопазване“ (-1.2%). Увеличение е регистрирано в групите: „Облекло и обувки“ (+6.8%), „Транспорт“ (+1.0%) и „Алкохолни напитки и тютюневи изделия“ (+0.8%). Без промяна остават цените на стоките и услугите в група „Разнообразни стоки и услуги“ и в група „Образование“.

Ще се стигне ли до поскъпване на бензина с 50-80 ст.

В групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано намаление на цените при: пакетни услуги за почивка и туристически пътувания в страната - с 9.8%, хотели във ваканционни центрове и курорти - с 9.4%, метан за ЛТС - с 2.9%, пелети - с 1.7%, дърва за отопление - с 1.4%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 1.1%, въглища - с 0.8%, продукти и препарати за почистване и поддържане на дома - с 0.6%, продукти за лична хигиена и козметични продукти - с 0.5%, и други.

Регистрирано е намаление на цените на лекарствените продукти - с 2.0%, а цените на лекарските и стоматологичните услуги са се увеличили съответно с 2.6 и 0.2%.

При нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при: облекло - със 7.1%, пътнически въздушен транспорт - с 6.8%, обувки - с 6.7%, кина и театри - с 1.6%, бензин А95Н - с 1.4%, централно газоснабдяване - с 1.3%, бензин А100Н - с 1.2%, курсове за водачи на ЛТС - с 1.1%, бръснаро-фризьорски услуги и услуги за поддържане на добър външен вид - с 0.8%, услуги за текущ ремонт и поддържане на жилище – с 0.6%, дизелово гориво - с 0.4%, услуги по обществено хранене - с 0.3%, газообразни горива за битови нужди - с 0.1%, и други.

Борсата при Кърналово е една от големите в Югозападна България. Ръстът на цените през последните години е изпразнил сергиите. Търговците се оплакват, че вече не зареждат целия регион с плодове и зеленчуци. Търговията на дребно също не върви.

„Купуват малко и се оплакват, че и там им върви в магазините. 2-3 маси сме. А едно време беше пълно наоколо с търговци. Сега сме останали две-три маси”, заяви търговец на пазара.  

На другия край на България – в Русе, без да гледат статистиката, потребителите са категорични – цените на стоките продължават само в една посока и тя е нагоре. „Повишават се. Хранителните стоки, месото, млякото, сиренето, кашкавалът. Всичко е поскъпнало”, твърди купувач.

За да покрием изискването за инфлацията на еврозоната, тя трябва да спадне още. И да бъде най-много с 1,5 на сто над средната в трите страни с най-ниска такава. Така у нас средногодишната инфлация за периода май 2023 - април 2024 г. е 5,5%. За същия период най-ниска е тя в Литва 0,4%, Финландия с 0,6 на сто и Италия – 1 процент. Според икономиста Георги Вулджев това означава, че няма как да сменим лева с еврото от догодина.

„Няма шанс да изпълним критерия за 1 януари 2025 година. Абсолютно невъзможно е към този момент. И съответно ще трябва да бъде отложено присъединяването ни по този критерий”, категоричен е икономистът Георги Вулджев.

Вариант за изключение, подобно на това за Хърватия, също е малко вероятен. „В момента ще е много по-трудно - чисто икономически, да се обоснове. В случая на Хърватия - трите държави, които имаха доста по-ниски нива на инфлация от нормата, експертите на Европейския съюз прецениха, че има изкривяване. Но в нашия случай трябва да се извадят почти половината държави от еврозоната, което просто няма как да стане”, посочва Вулджев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС