Ебрахим Раиси загина в катастрофа с хеликоптер

Иран обяви пет дни национален траур, след като президентът Ебрахим Раиси и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан загинаха при катастрофа с хеликоптер в неделя, предаде Voice of America. Съединените щати изразиха официалните си съболезнования, но отбелязаха ролята на иранския президент в нееднократни нарушения на човешките права, включително извънсъдебните екзекуции на политически затворници през 1988 година.

"Съжаляваме за всяка загуба на живот. Никой не иска да вижда хора да умират при катастрофа с хеликоптер. Това обаче не променя неговото досие. Както като съдия, така и като президент на Иран е факт, че той има кръв по ръцете си“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

Хуманитарна криза в Йемен: ООН призовава Иран да спре да се крие зад хутите

Вицепрезидентът на Иран МохАмед Мохбер, който в момента изпълнява длъжността президент, заяви, че гибелта на лидерите няма да предизвика вътрешни сътресения. Въпреки това иранците в изгнание отпразнуваха случилото се, заявявайки че това може да бъде момент на промяна.

"Това определено ще насърчи хората в Иран, които също протестираха досега. Със сигурност ще подпомогне съпротивата в страната“, каза Джавад Дабиран от Националния съвет за съпротива на Иран.

Според анализатори смъртта на Раиси вероятно няма да окаже значително въздействие върху американско-иранските отношения.

"По тези ключови въпроси, сред които са и отношенията между Съединените щати и Иран, Раиси не беше най-важният глас. Това е тема, която върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, запазва за себе си", каза аланизаторът Алекс Ватанка.

Лидерите по света изразиха съболезнованията си за иранския президент, посочват от Voice of America.

"Бих искал да изразя дълбоката скръб, която изпитваме във връзка с този трагичен инцидент“, посочи турския президент Реджеп Ердоган.

Иран обяви петдневен траур след смъртта на президента Ебрахим Раиси

Пакистан обяви ден на траур в памет на Раиси. "Това е много тъжен ден за мюсюлманската общност. Всички ние сме много натъжени, както мюсюлманите в Турция и Пакистан, така и цялата ислямска нация“, заяви министърът на външните работи на Пакистан Ишак Дар.

Водещата на руската държавна телевизия, Дария Козлова, отдаде почит на Раиси от името на президента Владимир Путин. "Руският лидер отбеляза, че Раиси е бил изключителен политик и като истински приятел на Русия е дал безценен личен принос за развитието на добросъседските отношения между нашите страни. Той е положил големи усилия за развитието на стратегическото партньорство между тях“, каза тя.

Китайското външно министерство заяви, че Раиси е изиграл ключова роля в съюза между Пекин и Техеран. "Президентът Раиси има значителен принос за поддържането на сигурността и стабилността в Иран, както и за развитието и просперитета на страната. Той положи големи усилия за укрепването и развитието на всеобхватното стратегическо партньорство между Китай и Иран“, каза говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин.

 В рамките на 50 дни в Иран ще се проведат избори за нов президент.

Източник: Voice of America