Кои са световните „пренебрегвани истории”

Черепи на северни елени и пера от ара са част от акцентите на „Истории на коренните народи“ – новата изложба в норвежкия музей на изкуствата „Kode Bergen”, съобщи Би Би Си.

Испански музей ще изложи новооткрита картина на Караваджо (ВИДЕО)

Кураторите представляват седем местни региона в Южна Америка, Северна Америка, Океания и скандинавския регион. Те избраха да покажат около 280 творби, разкриващи как културите от целия свят оценяват костите и оперението на животните като равностойни на художествени произведения. Изложбата събира широка гама от произведения - както исторически, така и съвременни. От над 170 художници и артисти - маслени картини и акварели, фотографии, керамика, дърворезби, текстил и концептуални инсталации. Заедно те илюстрират антология от „пренебрегвани истории“, казва Петер Снаре, директор на „Kode Bergen”.

В галериите на всяка държава или територия е дадено собствено пространство със стаи, посветени на Бразилия, Перу, Мексико, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Сапми, земята на саамите (коренно население на северната част на Скандинавския полуостров, известна още като Лапландия). Подходът набляга на регионалните различия - как всяка местна общност се свързва със своя специфичен климат и пейзаж, техните обичаи и костюми – но най-вече техния споделен опит в отношението им към колониалните сили.

Завладяваща изложба разкрива света на Фрида Кало (ВИДЕО)

В изложбата са включени погребални, направени в съвременна Бразилия, документални снимки от 19-и век от Лапландия, романтични дърворезби на саамски любовници през 20-те години на миналия век и скулптури, направени от еленови рога и хвойна.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Редактор: Мира Мирчева
Източник: Би Би Си