Практиката е разпространена по цял свят и е позната на много български ученици, участвали в тестовете на PISA

Онлайн матури - възможна ли е такава реформа при изпитите след четвърти, седми, десети и дванадесети клас? Днес от Министерството на образованието обявиха, че това може да се случи, но най-рано след 2 години.

„За” или „против” провеждането на онлайн матури

Изпити на таблет, а не на хартия. Практиката е разпространена по цял свят – и дори е позната на много български ученици, участвали в тестовете на PISA. Важно условие обаче ще е електронните устройства за изпитите да са без достъп до интернет – за да няма хакерски атаки или изтичане на информация. Първо от служебното министерство ще подложат на такъв тест пробно малка група ученици, а за всички реформата може да влезе в сила най-рано през 2026 г. Като се предвижда първо да обхване десетокласниците.

Ден след като беше повдигнат въпросът – кога матурите и външното оценяване у нас ще се провеждат в нов формат, просветният министър поясни: "Няма нито предложение, нито решение матурите от следващата или по-следващата година да се провеждат в електронен формат, онлайн".

Дебатът да преминат ли изпитите на учениците на електронен вместо на хартиен носител беше повдигнат след като лошо отпечатани диаграми попречиха на ученици да се справят с няколко задачи на матурата по български език. 



"Ако вървим към практически задачи PISA, които изискват по-добро графично оформление, цветен печат – то означава, че трябва да закупим нови цветни принтери в училище. Затова това е една крачка, която започнахме да обсъждаме като първата крачка е проучване на опита в други страни, програмите, които се използват там", посочи още министърът.

Идеята срещна скептицизъм в училищните среди. Директорът на 107 ОУ Данко Калапиш зададе въпрос: Как една диктовка как ще се направи на компютър. "Тоест ние ще измерваме бързината на писане на децата през компютър или ще измерваме неговата грамотност?", пита той.

А според родители форматът на изпита – на хартия или в електронен вариант – не е въпрос от първостепенно значение. "Измества се фокусът от основния въпрос – защо правим тези матури на различните етапи – 4, 7 и 10 клас", заяви Ирина Манушева, родител на ученик.

Обсъждат провеждане на матурите на дигитални устройства

В най-успешните системи – финландската и естонската – всички започват от това – да си зададат въпроса каква е целта и как можем да я постигнем. Изпитването на таблет вместо на хартия има и своите преимущества, отчитат експерти.

"Представете си как изглежда една задача, когато тя съдържа симулация на природен процес или явление, на научен експеримент – и вече към нея учениците отговарят на различни въпроси, за да покажат какво ниво на компетентности са усвоили", каза Светла Петрова от Института за изследвания в образованието.

Но остават и притесненията – дали българските ученици няма да изгубят уменията си да съставят по-дълги текстове. "В PISA например преобладават задачите със затворен отговор - тоест не предполагат написването на текстове във формата на 41 въпрос от нашата матура на Български език и литература", допълни тя.

Затова от МОН тепърва ще изготвят хибриден формат за изпитите. "Тестовите задачи на електронно устройство, а есетата или преразказа както е при нас – на хартия, така че ученикът да може да пише и изразява своите мисли по-свободно. Най-добре е това да се въведе в началото за външното оценяване след 10-и клас, но това ще е в един период на време поне 2 години напред", каза още министър Цоков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase