Как белият сок на смокините може да ни нарани

Кожата е най-големият човешки орган. Той покрива изцяло телата ни и може лесно да бъде наранен. Какви видове кожни изгаряния има и как да ги лекуваме? Темата в предаването „Пулс” по  NOVA NEWS коментира проф. д-р Мая Аргирова от Клиниката по изгаряния в „Пирогов”. В най-голямата спешна болница у нас се лекуват повече възрастни пациенти, отколкото деца.

Степента на изгаряне на кожата се определя в зависимост от това каква площ е засегната, както и на каква дълбочина е изгарянето. То може да бъде повърхностно или дълбоко. „Всяко нараняване нарушава функциите на кожата. Тя играе важна роля за това да балансира водния състав в телата ни, да поддържа имунитета и да пази останалите ни органи”, обясни специалистът. Човешкият епидермис се обновява ежемесечно.

Какви са ползите от тренировките с тежести

Изгарянията от течности са най-честите термични травми, посочва лекарят. Проф. д-р Аргирова обясни и какво изгаряне може да ни причини белият сок на смокините. „Това е химическо изгаряне, което обикновено при брането на плодове е по-дълбоко и по ръцете. Тази травма се подценява, защото първоначално няма болка, няма и рана”, подчерта специалистът.

Как да третираме изгорена зона от кожата си – гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase