Смяната на лични карти не е задължителна, освен ако срокът на валидност не е изтекъл

От днес започва издаването на нови лични карти. В тях ще се съхраняват нашите биометрични данни и електронна идентичност. Събирането на биометричните данни е задължително. Те включват и пръстовите ни отпечатъци.

Новите лични карти: В тях ще са вградени биометрични данни и електронна идентичност (ВИДЕО)

На по-късен етап е предвидено да имат и електронна идентичност, благодарение на която гражданите ще могат да се идентифицират и във виртуална среда.

Смяната на лични карти не е задължителна, освен ако срокът на валидност не е изтекъл. Задължителна става след 2 август 2031 година. До края на годината таксата остава непроменена за всички видове услуги – обикновена, бърза и експресна.

От началото на 2025 г. се въвежда цена от 30 лева за обикновена поръчка. Сега тя е между 13-18 лева. Пак от догодина се вдига цената и на бързата поръчка, която вече ще струва 60 лева. Издаването на документ експресна поръчка в рамките на един работен ден ще може да се случва единствено в София, независимо къде е подадено искането.

Започва издаването на лични карти от ново поколение. Вижте как ще изглеждат

От 2025 година скача и цената на тази услуга. Остава опцията за издаването на безплатна лична карта на непълнолетните от 14 до 16 години. Първият, който днес си издаде нова лична карта, беше вътрешният министър Калин Стоянов.

„Новите лични документи съдържат по-сериозни защити, освен това за първи път има и биометрични данни. А именно – пръстови отпечатъци от двете ръце. И не на последно място, с новата лична карта, след известно време, ще има възможност за т.нар. електронна идентификация”, посочи министърът на вътрешните работи.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase