Представители на седемте формации в парламента прочетоха декларации от името на групите си

Начало на 50-ото Народно събрание. Новите депутати положиха клетва. Заседанието на парламента традиционно започна с декларациите на парламентарните групи.

СНИМКИ ОТ ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ВИЖТЕ ТУК

От ГЕРБ-СДС заявиха готовност да водят смислен и целенасочен диалог с останалите парламентарни групи. От коалицията подчертаха, че ще участват единствено в правителство на споделената отговорност с 4-годишен план за управление на страната, което да се ползва с максимално широка подкрепа от страна на парламентарно представените партии.


ГЕРБ-СДС: Готови сме да участваме единствено в правителство на споделената отговорност

„Резултатите от предсрочните избори за 50-ото Народно събрание определиха ГЕРБ-СДС като първа политическа сила. Този резултат ни ангажира с огромна отговорност пред всички български граждани. Приемаме първото място не като успех, а като сложна задача, която избирателите поставиха не само пред нас, но и пред всички политически субекти в настоящия парламент”, обясниха от ГЕРБ-СДС.


Според ДПС хората не искат нови парламентарни предсрочни избори, а стабилност, правителство и техните проблеми да бъдат разрешени. Йордан Цонев от Движението посочи, че преодоляването на кризата минава през съставянето на стабилно правителство „с хоризонт от четири години”.

ДПС: Кризата може да бъде преодоляна със стабилен кабинет с хоризонт от 4 години

Цонев наблегна на основната ценност на партията - евроатлантизмът. „Ако някой в тази кампания се опитваше да каже, че това не е в дневния ред, аз ще се опитам да го опровергая. Европейският съюз не е само ценностен избор, той е най-важният инструмент”, добави той.

Според него евроатлантическите нагласи са екзистенциален избор за българските граждани и за родината ни. „От ДПС може да очаквате ясна и предвидима политика. Ние ще продължим неотклонно да подкрепяме Украйна”, заключи Цонев.


"Резултатите от изборите ясно отредиха ролята ни на опозиция. В тази роля ние ще продължим да се борим за приемането на закони, които създават конкурентна среда, подкрепят бизнеса и привличат инвеститори с висока добавена стойност. Могат да доведат до увеличение на доходите и да намалят наравенството между хората и регионите. Да подкрепят младите родители и да осигурят качество на образование и здравеопазване. Ще бъдем конструктивна проевропейска опозиция. Ще подкрепяме всички решения, които придвижват България напред по нейния европейски път на развитие. Тук сме, заедно сме и ще продължим да се борим за бъдещето на България". Това заяви Николай Денков от ПП-ДБ, прочитайки позицията на коалицията от парламентарната трибуна след откриването на 50-ото НС. 

ПП-ДБ: Ще бъдем конструктивна проевропейска опозиция

По думите му през "последните шест избора за три години, само коалицията "Продължаваме Промяната- Демократична България", е успяла да състави редовни правителства". "И то два пъти. Никоя друга политическа сила не пое тази отговорност в настоящите трудни времена. И затова сега плащаме висока политическа цена. Тези две правителства бяха свалени след по-малко от година сът задружните усилия най-вече на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Не защото правителствата работеха лошо. Всички основни икономически и социални показатели показват категорично, че тези две редовни правителства придвижиха България нагоре към средноевропейския, нива, в пъти по-бързо, отколкото това правеха стабилните правителства на ГЕРБ. Но нашите правителства бяха свалени, за да може Борисов и Пеевски да тиражират лъжата, че те са единствените, които могат да управляват. Една огромна лъжа, която може да помогна за спечелване на избори, но която няма опора в реалните факти", подчерта Денков. 

И допълни: "С резултатите от последните години, последните избори нашите съграждани дадоха мандат именно на тези три партии да съставят редовно правителство. ГЕРБ и ДПС са първа и втора политическа сила. А ИТН най-често гласуваше с тях за ключовите решения. Всъщност ГЕРБ и ДПС получиха точно това, което искаха- възможност да съставят правителство, в което Борисов и Пеевски да имат решаваща дума за провежданите политики и кадровите правителства. Сега е време те да поемат политическата отговорност и да съставят редовно правителство, защото няма зад кого да се скрият. Длъжни са да намерят решения, а не да се правят на жертви след като получиха това, което искаха".


"Огромната част от българския народ заяви, че не се интересува кой управлява държавата, кой го представлява, кой е отговорен за бъдещето. Така 70% от нашия народ избра да остане вкъщи в изборния ден и по този начин гласува вот на недоверие на собствената си държава", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Костадинов: Българският народ гласува вот на недоверие на собствената си държава

Костадинов заяви, че депутатите са „благодарни“ на народа, защото с пасивността на избирателите, те се „бетонират в меките столове“. „В този разлом между пасивни национални нихилисти и активни политически илюзионисти остатъците от българската държавност пропадат все по-дълбоко. Днес съм смирен, защото вярвам в думите „във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“. Аз и моите съмишленици от „Възраждане“ се заклеваме всеки ден и искаме възмездие за онези, които доведоха народа ни до кома, до пълна клинична и критична липса на интерес към бъдещето на страната ни. Управляващите предатели ни предаваха, предават ни и вероятно отново ще продават нашите надежди. Идеята за промяна отново ще бъде продадена за лични изгода или глупост“, каза още лидерът на „Възраждане".


"БСП няма да е тази, която ще хвърля камъни или ще чертае разделителни линии. Нов цикъл от избори само ще задълбочи кризата и ще отложи важните решения", каза депутатът от левицата Атанас Зафиров.

БСП: Отговорност, разум и диалог са трите ключови думи на нашата партия

"Отговорност, разум и диалог - това са трите ключови думи на БСП в този парламент. През 2024 г. българите живеят в изключително предизвикателни времена – военен конфликт в близост, антибългарски настроения на една от границите ни, демографски срив и икономическа трансформация. Въвеждат се зелени стандарти, за които не сме готови, постпандемични и здравни предизвикателства, изкуствен интелект. Ние живеем в нова реалност и е страшно, че политическият авангард на нацията ни не го осъзнава или го осъзнава само частично. На тази нова реалност не можем да отговорим със стария формат, в който само разпределяхме помощи отвън, големи инфраструктурни проекти, чужди инвестиции", поясни депутатът от БСП.

"Длъжни сме да върнем у българите доверието в политиката и институциите на НС и правителството.Това не е клише, а първостепенна задача, върху която ще се крепи политическата и обществената стабилност в бъдеще", каза народният представител.


Според "Има такъв народ" проблемите може да реши експертно правителство, но не доминирано от една или друга партия. 

"Уважаеми дами и господа от 50-ото Народно събрание, току-що всички положихме клетва - да спазваме Конституцията и законите на страната и да се ръководим от интересите на народа. Повечето от вас бяха в 49-ото Народно събрание, положиха същата клетва и я нарушаваха многократно. Погазваха законите, както си искат, променяха Конституцията, както си искат и се ръководиха единствено и само от собствените си партийни интереси. И затова сме в това положение". Това заяви от парламентарната трибуна Тошко Йорданов, който прочете политическата декларация на партията си. 

ИТН: Проблемите може да реши експертно правителство, но не доминирано от една или друга партия

Той подчерта, че "резултатите от изборите са показали здравия разум на избирателите". "Разбира се, здравият разум говори, че е нужно да има една интелигентна и непримирима опозиция. Опозиция, която да държи на земята всеки властимащ. Опозиция, която да посочва конкретните проблеми и да изисква тяхното отстраняване, а не да говори общи приказки само и само, за да се прави някак си на коректив. Тоест, всеки един от нас тук, всяка една партия, ако има здрав разум, ще изпълни задълженията си към българските граждани, независимо дали подкрепя евентуално управление или не", каза още Йорданов.

 

Вместо с декларация от парламентарната трибуна, от „Величие” започнаха работата си в Народното събрание със стих.

„Величие” със стих: Дали ще бъдем мръсници, или герои зависи само и единствено от нас

„Винаги започваме парламентите с програмни речи и даваме обещания, които никога не изпълняваме. В същите програмни речи правим заклинания, които на следващия ден забравяме”, коментира Виктория Василева от партията.

Тя рецитира стих на Дамян Дамянов:

И все упорито се говори, че Ботев бил от българин убит.

И българин пръв бил проговорил какъв бил Левски и къде бил скрит.

Безсмъртен, казват, бил Димитър Общи.

Пак го срещам днес незнайно где.

И се плаша, че може и мен да предаде.

Българийо, родино, майко моя!

Прекръствам те с един разпятен кръст.

И пак те питам с ужас неспокоен:

Как можеш и мръсника, и героя да раждаш из едната своя плът?

„Уважаеми колеги, днес за българските граждани дали ще бъдем мръсници, или герои зависи само и единствено от нас”, завърши Василева.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА 50-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase