Това каза Атанас Зафиров в изявлението на БСП

"Влизаме в мандата на 50-тото НС с един голям дълг, трупан от всички нас в политиката. Той е към обществото и държавата ни", каза Атанас Зафиров.

"Политиката се превърна в източник на кризи и конфликти, а тя изконно е средство за реализиране на идеи за развитието на държавата. Политиката се изолира от народа. Направи я територия, запазена за избрани, превърна се в проект", отбеляза депутатът.

Силви Кирилов: Народът ни постави съдбовни задачи, трябва да оправдаем доверието

"Оставихме безучастни милиони българи, които не гласуваха. Правото си на глас упражниха под 1/3. Ако след няколко месеца отидем на нови избори, тази тенденция няма да се промени.С нея трябва да е наясно всеки един, който днес заема депутатската си банка. Тя трябва да е мотивът за обръщането на мисленето в действията ни. За да излезем от кризата, са нужни усилията на всички в тази зала", добави той.

"Партиите стават все по-малкопредставителни и се откъсват все повече от реалността на хората. Ние в БСП го разбираме добре, най-добре от всички, може би и най-болезнено", добави Зафиров.

"Отговорност, разум и диалог - това са трите ключови думи на БСП за България в този парламент. През 2024 година българите живеят в изключително предизвикателни времена – военен конфликт в близост, антибългарски настроения на една от границите ни, демографски срив и икономическа трансформация. Въвеждат се зелени стандарти, за които не сме готови, постпандемични и здравни предизвикателства, изкуствен интелект. Ние живеем в нова реалност и е страшно, че политическият авангард на нацията ни не го осъзнава или го осъзнава само частично. На тази нова реалност не можем да отговорим със стария формат, в който само разпределяхме помощи отвън, големи инфраструктурни проекти, чужди инвестиции", поясни депутатът от БСП.

"БСП няма да е тази, която ще хвърля камъни или ще чертае разделителни линии.Нов цикъл от избори само ще задълбочи кризата и ще отложи важните решения", каза още той.

"Длъжни сме да върнем у българите доверието в политиката и институциите на НС и правителството.Това не е клише, а първостепенна задача, върху която ще се крепи политическата и обществената стабилност в бъдеще", каза народният представител.

"Освен народни представители от тази или онази политическа сила, ние сме предимно български представители", заключи той.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА 50-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase