Той беше посрещнат от британския крал Чарлз Трети

Британският крал Чарлз Трети и кралица Камила посрещнаха японския император Нарухито и съпругата му днес в Лондон, поставяйки началото на тридневното им официално посещение в страната, включващо военен парад, процесия с карета и държавен банкет.

Синът на Чарлз и британски престолонаследник принц Уилям отиде по-рано до хотела, в който са отседнали 64-годишният император Нарухито и императрица Масако, преди тримата да дойдат заедно за официалната церемония по посрещането с парад на Кралската конна гвардия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Двамата държавни глави, крал Чарлз - носещ шапка с форма на цилиндър, инспектираха почетната гвардия, докато  войниците стояха строени в лятната жега в традиционните си алено червени униформи и черни шапки от меча кожа. След това монарсите се отправиха към Бъкингамския дворец в инкрустирана с позлатени ръбове карета, теглена от коне.

Посещението на император Нарухито има за цел да изтъкне и задълбочи военните, културните и научните връзки между двете страни и беше отложено през 2020 г. заради пандемията от коронавирус. Сега посещението се провежда в навечерието на общите парламентарни избори във Великобритания на 4 юли, което означава, че някои от обичайните политически елементи ще бъдат пропуснати.

Кейт честити рождения ден на принц Уилям със забавен кадър от плажа (СНИМКА)

Няма да има среща на "Даунинг стрийт" между императора и британския премиер Риши Сунак, въпреки че Сунак и лидерът на опозицията Киър Стармър ще присъстват на държавния прием в Бъкингамския дворец тази вечер.

Посещението идва в труден за британската монархия момент, след като 75-годишният Чарлз беше диагностициран с рак по-рано тази година, а съпругата на принц Уилям - Катрин, се подлага на превантивна химиотерапия заради диагностицирането ѝ също с рак. Освен това британската принцеса Ан, по-малката сестра на крал Чарлз Трети, получи в неделя травма на главата при инцидент, вероятно с кон. Въпреки че се очаква принцеса Ан да се възстанови напълно, тя се отказа от участие в държавния прием.

Британската принцеса Ан частично е загубила паметта си

Император Нарухито дойде в Лондон през 2022 г. за погребението на кралица Елизабет и е привързан към Великобритания, тъй като е учил тук в началото на 80-те години на миналия век. Двамата монарси ще имат време да обсъдят спомените си на днешния обяд в Бъкингамския дворец. След това те ще разгледат свързани с Япония вещи от кралската колекция преди обиколката на Уестминстърското абатство в следобедните часове.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Светослав Танчев, БТА