Отчита се, че нашата страна е съобразила почти изцяло законодателството си с правилата

България отговаря на три от Маастрихтските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените. Това се посочва в доклад на Европейската комисия, представен днес. 

Докладът за напредъка към приемането на еврото на Европейската централна банка може да видите ТУК

България засега не отговаря на изискванията за въвеждане на общата валута, се отбелязва в оценката. Отчита се, че нашата страна е съобразила почти изцяло законодателството си с правилата на еврозоната, включително по отношение на бюджета, обменния курс на лева и дългосрочните лихви.

Докладът разглежда готовността на още пет държави, които имат правното задължение да се присъединят към еврозоната - Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Комисията уточнява, че никоя от посочените държави не е готова за въвеждане на еврото, както и че само България отговаря на всички изисквания без едно.

Главчев: Очакваме до края на годината да покрием всички критерии за влизане в еврозоната

В съобщение на ЕК са цитирани данни от обществено проучване от миналия месец, според които 49% от българите подкрепят присъединяването към еврозоната, 71% очакват това да се случи в близките пет години, 64% предвиждат въвеждането на еврото да доведе до повишаване на цените, а 44% имат очакване за положително въздействие от премахването на лева.

Комисията допълва, че тези доклади служат на Съвета на ЕС при взимането на решение за разширяване на еврозоната. Припомня се, че Европейската централна банка издава успоредно свой доклад по същата тема.

Докладите на ЕК се изготвят веднъж на две години, но всяка държава от ЕС има право да поиска допълнителна оценка, посочва комисията. Българските власти бяха заявили по-рано тази година, че до юни нашата страна няма да бъде готова за еврозоната и ще поискат допълнителен доклад наесен.

„Очакваме инфлацията да намалее през следващите месеци, което ще спомогне да се изпълни инфлационният критерий. Ще работим в тясно сътрудничество с България в подкрепа на присъединяването към еврозоната”, заяви зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис.

От Брюксел обаче не се ангажират с дата.

„Към момента не можем да потвърдим никакви конкретни дати. България може да поиска извънреден доклад за оценка на изпълнението на критериите”, коментира Веерле Нютс, говорител на ЕК.

И България обяви - ще го направи преди края на годината.

„Ценовата стабилност -този критерий очакваме да бъде изпълнен до края на годината и тогава ще поискаме извънредни коннергентни доклади и от ЕК, и от ЕЦБ - възможно най-бързо”, поясни премиерът Димитър Главчев.

Изготвянето на нови оценки за България, след като сме овладели инфлацията обаче ще отнеме поне 2 месеца. Ако между очакваното „да” и датата на въвеждане на еврото няма достатъчно време, то това би било проблем, смята вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова.

„Трябва да остане и достатъчно време, за да може обществото, бизнесът и банките да се подготвят за еврото”, поясни тя.
Но според управителя на БНБ Димитър Радев възможността все пак да въведем еврото през 2025 г. остава. Пред БТА той заяви, че това може да стане при едно условие: проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Николай Желязков, БТА