Съгласни ли са столичани с отредената позиция

София е на 103 място сред най-добрите градове за живеене. Това е с пет пункта по-високо спрямо мястото ѝ в миналогодишната класация на британското издание The Economist.

Първенец сред 173-те града за поредна година е австрийската столица Виена. След нея са Копенхаген, Цюрих и Мелбърн. Сред най-добрите региони за живеене първото място е запазено за Западна Европа. Показателят за образование е с най-висока стойност в Северна Америка.

Конфликтът в Близкия изток сваля Тел Авив в класацията, а продължаващата война в Украйна затвърждава едно от последните места за Киев.

Независимо от минусите, които виждат хората в София, плюсовете се оказват повече.

„Местата за паркиране не са достатъчно, въздухът не е добър, иначе харесвам града, обичам го”, сподели Соня.

„Щом не съм се махнал за 71 години. Нормален град - става за живеене”, добави Тодор.

„Градът ми харесва, въпреки неговите проблеми, защото проблеми има навсякъде”, посочи Жеко.

Според класацията повече от 100 пункта делят София от Виена, която е определяна за най-добър град. За доц. Георги Николов разминаването идва най-вече от усещането за сигурност в двата града.

„Класацията е много интересна - тя се формира на базата на пет индикатора. Неслучайно първият от тях е сигурност. Последните десет години Виена е на водещи позиции. Ако си зададем въпроса защо е така - ние виждаме силно полицейско присъствие в метрото, в градската среда”, каза ръководителят на катедра „Регионално развитие” в УНСС.

Но дава и друг пример: „Нашата транспортна инфраструктура не е много по-лоша от тяхната. Но Виена има много дълбоки традиции, много отдавна е тръгнала по този път - да се харесва на хората”, подчерта доц. Николов.

На фона на ръста на София с пет позиции, Хонконг прави най-голям скок - 11 пункта. При други - като Киев и Тел Авив, водените военни конфликти им отреждат по-ниски позиции.

Репортер: Алис Дамянова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase