Работодателите масово търсят работна ръка от чужбина, защото не могат да намерят тук

Между 4500 и 6000 лева заплата, осигуровки, платен отпуск - това гласи обява за сервитьор в София. Защо обаче кандидатите за подобни професии у нас са все по-малко? В търсене на отговорите тази седмица в „Темата на NOVA” журналистът Деница Суруджийска и операторът Николай Кънчев разказват историята на студент без никакъв опит, който от сервитьор успява да израсне до директор на верига хотели. Пътят му към успеха започва от няколко дълги пътувания с влак и отнема близо 20 години усърдна работа.

За сравнение - днес кариера в сферата на туризма може да се развие за 4-5 години, но желаещи почти липсват, отчитат експерти. Работодателите масово търсят работна ръка от чужбина. Непал, Украйна, Киргизстан, Индия, Шри Ланка – през цялата минала година в България са пристигнали 25 хиляди работници от тези страни, сочат данните на Агенцията по заетостта. Само от началото на годината пък са дошли нови 21 хиляди, като повече от половината вече работят в хотели и ресторанти.

Какво спира българите да търсят работа в туристическия сектор, въпреки хилядите свободни позиции? И как се променят цените и услугите за самите туристи?

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase