Националите отбелязват годишнината със събиране на средства за паметник на Трифон Иванов и фондация за лечение на спортисти и деца

Тази вечер е финалът на европейското първенство по футбол. Минаха 30 години от онова лято, в което Господ беше българин. В историите на Мария Йотова днес ви срещаме с Красимир Балъков – той беше част от онзи отбор, който ни накара поне за малко да забравим проблемите на едва започналия преход.

Търг за паметник на Трифон Иванов: Продадоха за огромна сума две фланелки на Стоичков и Балъков (СНИМКИ)

Кръглата годишнина се отбелязва с два много важни акта на солидарност – събиране на средства за изграждане на паметник на великия Трифон Иванов и фондация, която основават националите ни. В критични моменти, тя ще подпомага лечението на спортисти и деца. 

"Събрахме около 20 000 лева за Туньо, ще бъдем много щастливи паметникът му да бъде осъществен възможно по-бързо, за да бъде пример и да помнен от младите. Трифон беше един от най-добрите футболисти в Европа и света. Той държеше цялата защита, железен му казвахме. А беше и страхотен човек, заслужава това", разказва той.

"Етър" дава петима души на златния отбор през 1994 г. - Илиян Киряков, Бончо Генчев,Трифон Иванов, Цанко Цветанов и самия Балъков. "Причината е, че треньорите в ДЮШ са работили много добре и това даде плодове", смята той.

Спомня си, че когато решава да остане в "Етър" и да не преминава в ЦСКА, го наказват да не играе 2 години, но следват масови протести и блокада на магистрали. Така впоследствие решението е отменено. Но с условие - три години да няма право да премине в български отбор. Всяко зло за добро - така е трансфериран в "Спортинг" Лисабон за 1,2 млн. долара. А заплатата му скача от 250 лева на 8000 долара. Останалото е история.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase