Вероника Димитрова разказва истории на хора, които твърдят, че са потърпевши от действията на Юлиян Димитров

В рубриката „По следите” репортерът на NOVA Вероника Димитрова разследва сигнали срещу мъж, който, по данни на прокуратурата, разследван за множество спорове с недвижими имоти, изнудване и закани с убийство. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество също проверява Юлиян Димитров.

Потърпевши твърдят, че мъжът придобива имоти чрез заплахи и палежи. Справка в имотния регистър показва, че от 1998 г. досега Димитров е извършил 112 сделки, а синът му Джулияно - 77.

Екипът ни се свърза със заподозрения. „Ако искате интервю с мен, ще ми платите и ще направим интервю. Нито сте съд, нито сте прокуратура, нито сте недосегаема. Виж сега, бъди жива и здрава! Нали знаеш, че ще дойде момент, в който ще се наиграеш. Не може ти да си най-отгоре винаги. При мен ще удариш на камък, бъди сигурна”, каза Димитров, обръщайки се към Вероника Димитрова.

Тя разказва три истории на хора, които твърдят, че са измамени от Димитров.

Един от тях е Денис Исаев от София. Стопанисва имота на прадядо си във Владая. Oригиналният нотариален акт на къщата и на двора стоят у него. Официални наследници са неговата майка и други двама души. Въпреки това, по думите му, без тяхно знание,  миналата година Юлиян Димитров му съобщава по телефона, че е купил една трета от парцела. Денис твърди, че никога не е виждал мъжа и не го познава. Получил телефонно обаждане от него и когато собственикът отрекъл да е продавал имота, Димитров започнал да го обижда и заплашва. Това се повтаря и на следващия ден.

„По следите”: 89-годишна живее в мизерия и без храна, след като прехвърли апартамент на гледачката си

Заради заплахите мъжът подава сигнал в полицията. Прокурор от Софийската районна прокуратура обаче отказва да образува досъдебно производство заради липса данни за извършено престъпление.

Юлиян Димитров не отрича, че е заплашвал  Денис Исаев. Твърди, че е купил част от парцела, след като e видял обява в сайт за продажба на недвижими имоти и е задвижил процедурата през брокер.  Тъй като отказва да даде интервю, го снимаме със скрита камера.

„Обаждам му се аз и му казвам, че съм собственик на една трета. Имотът е 1200 кв.м, ако искаш да се разберем човешки. Отдели ми една трета от мястото и си дръж къщата, не искам да ти бъркам работата. А той ми каза: „Знаеш ли кой съм аз?”. Такъв беше разговорът”, разказа Димитров.

Как той е успял да купи част от имота във Владая , без официалните наследници да бъдат уведомени и с какви документи е изповядана сделката, е въпрос на евентуално разследване. Справка в имотния регистър показва, че на 27 юли 2022 г. Венцислав Христов и Ваня Иванова, които са далечни роднини на Денис Исаев, продават част от парцела на сина на Юлиян Димитров - Джулияно. Денис, който стопанисва имота, твърди, че нито Венцислав, нито Ваня  имат законово право да извършват сделки, тъй като били обезпечени с други имоти  и това било описано в документи.

Опитваме да разберем повече за мъжа и жената, които са продали част от имота на сина на Юлиян Димитров. Оказаa се, че Ваня Иванова страда от психично заболяване и е освидетелствана от ТЕЛК. Венцислав Христов пък имал алкохолна зависимост и е затънал в дългове. Починал е миналата година и нямало кой да го погребе в продължение на три месеца, разказа кметицата на Владая.

Справка в имотния регистър показва, че преди да почине Венцислав Христов е дарил и други негови имоти нa Юлиян. Дали това е станало доброволно, няма как да разберем, тъй като вече не е сред живите.

Свързваме се и с човека, който се грижи за жената с психиатрично заболяване, за да го попитаме дали е разбрала, че си е прехвърлила имота. Мъжът обяснява, че не знае нищо за сделката и документите са подготвени от брокерката Надежда Асенова от Владая - „техничката”, както я нарича. Проверката ни показва, че дъщерята на Надежда - Паулина Стефанова, е осъждана многократно и дори в момента излежава наказание за имотна измама. В Районния съд в София има пет дела срещу нея.

Втората история, в която е замесено името на Юлиян Димитров, разказва Бояна Бояджиева от София. Тя се опасява, че Димитров иска да обсеби семейния им апартамент. Той е купен преди три години. Намира се в кооперация на столичния булевард „Сливница”. Оказва се, че Джулияно Димитров също притежава имот там, който дава под наем. Със закъснение жената разбира, че предишните собственици на апартамента ѝ са напуснали заради конфликти с Юлиян Димитров.

Бояна и съпругът ѝ купили апартамента по ниска цена, защото покривът на сградата бил горял и се нуждаел от цялостен ремонт. Потърпевшите подозират, че се касае за умишлен палеж, причинен от баща и син Димитрови. „Установихме, че има навити парцали по самите греди, които бяха напоени с бензин”, казва Бояна.

Нейни съседи също са получили предложение от Юлиян да купи жилищата им на минимална цена, разказва жената. Тя и половинката ѝ влезли в конфликт с Юлиян след разговор за ремонта на покрива. Скоро след това джипът им бил запален.

След палежа Бояна и съпругът ѝ слагат охранителни камери. Разследването за това кой е извършил палежа продължава.

Третата история, която Вероника Димитрова разказва по казуса с Димитров, е на жена, пожелала да остане анонимна. Тя казва, че Юлиян Димитров твърдял, че е собственик и на земята върху, която е построена кооперация близо до Женския пазар в София. Жената се сблъсква с него, след като баща ѝ умира и тя наследява апартамент там. Крие лицето си, защото се страхува. Оказва се, че Юлиян има жилище и там. Твърдял, че и магазинът, който стопанисвал бащата на жената, е негов. Когато семейството отрекло, Димитров започнал да проявява агресия и срещу тях.

Една от собственичките продала апартамента си принудително заради конфликти с Юлиян, разказва жената.

Без да предупреди собствениците Юлиян разпокрил покрива на сградата и започнал да прави ремонт, като обяснил, че таванът в жилището му тече. Жената твърди, че никой от живущите в сградата не е дал официално съгласието си за старт на ремонтни дейности. Въпреки това, Димитров настоява всички да платят. Заплашва със съд, ако не го направят.

Жената твърди, че е опитала да подаде сигнал срещу Юлиян Димитров, но от районното неформално ѝ обяснили, че няма смисъл.

След като разбират за нашето разследване, Диана Петрова, която се представя за приятелка и адвокат на Димитров, се свързва с нас и кани екипа ни на разговор в офиса ѝ. При опит да разговаряме с камера, двамата решават да ни изгонят.

За Юлиян Димитров се заговори още през 2016 г., когато в разложкото село Баня излязоха на протест с твърдението, че мъжът присвоява имоти чрез заплахи и палежи.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase