Коментира Леона Асланова - експерт и консултант по иновации в ефира на "РеВизия"

Лесни начини за намаляване на затоплянето в градовете опитват в Дубай, Саудитска Арабия, САЩ и други държави. Един от тях е да променят цвета  и състава на настилката, за да не излъчва топлина. В Дубай са сложили светлосиня настилка, бяла в Лос Анджелис. Според Леона Асланова - експерт и консултант по иновации, само с тази промяна могат да свалят нагряването до 20 градуса по Целзий от асфалта и сградите. „Целта е да се нагрява до по-малка степен, да не излъчва нощем и да се намали температурата. Има настилки и покриви, които отблъскват топлината и отразяват светлината”, поясни тя и допълни, че това е просто боя, никаква инвестиция. 

Горещите вълни застрашават риби и птици по Черноморието

В предаването „РеВизия” по NOVA NEWS тя обясни трите принципа на Зелената сделка. „Ако не замърсяваш околната среда и произвеждаш устойчиви екологични продукти, ти си зелен. Ако замърсяваш, трябва да изкупуваш минимум толкова, колкото замърсяваш, независимо дали емисии в атмосферата или твърди отпадъци, които замърсяват почвата и водите. Ако замърсяваш повече, отколкото можеш да платиш, трябва да помислиш за реорганизация на бизнеса си или за закриване”, каза Асланова. 

Пеканов: Можем да загубим милиони по ПВУ

“Зелената сделка” борави с много сложна терминология. Целта на българските политици беше да я преведат на нормален, човешки език”, каза тя. По думите й като държава никога не сме готови като държава. „Знаем, че тенденциите идват към нас, но не се подготвяме. Германия, например, даде назад за „Зелената сделка”, допълни Леона Асланова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase