Оцелялото 13-годишно момче е контактно, но в шок

Нещастен случай, а не липса на подготовка, е причина за трагедията в Стара планина вчера, обявиха планински спасители. Баща и дъщеря загинаха при буря с мълнии, поразени от светкавица в района на връх Купен. Другото дете на мъжа – момче на 13 години – оцеля. 

То е настанено в пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ в тежко психическо състояние и в силен шок. По него няма видими белези от охлузвания или изгаряния, съобщиха за NOVA от болницата.

Именно момчето е подало сигнал около 13:30 часа, че баща му и сестричката му са ударени от мълния. Военен хеликоптер беше вдигнат от авиобаза Крумово, стигнал е до билото на Стара планина, но мъжът и детето вече са били починали.

Мълния удари мъж и дете в Стара планина

Детето е без видими наранявания, а прегледите в пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ са установили, че здравословно мълнията няма отражение върху него. По информация на Планинската спасителна служба, момчето, неговата по-малка сестра и баща му са се хванали за метално въже, монтирано в помощ на туристите, изкачващи връх Купен. 

Телата на жертвите са транспортирани от хеликоптера до Карлово, а момчето е закарано с линейка до Пловдив. Към момента е ясно, че бащата с децата е бил на разходка в планината, когато времето се влошава и мълния ги удря в близост до връх Жълтец.

Починали са мъжът и детето, ударени от мълния в Стара планина

Според Христо Сливков от ПСС-Троян бащата и децата имат опит с преходи в планината. "Това е жестока трагедия. Когато има пострадали деца е особено болезнено. Имало е буря във високата част на Стара планина. Връх Купена е най-алпийският там. И от двете му страни пътеката е с откатерване", обясни той.

По думите му и от двете страни на върха има метален парапет - за безопасност на туристите. "Маршрутът изисква движение на "четири крака" - с опора с ръце. Има метално въже, което да помага на преминаващите. В този случай жертвите не са били в непосредствена близост до него. Добре бяха облечени, с големи раници. Хеликоптерът тръгна веднага, щом времето позволяваше. Медицинският хеликоптер беше възпрепятстван, иначе можеше и той да се намеси", каза още Сливков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase