Няма определен срок, в който ИТН трябва да върнат мандата - изпълнен или провален

След като президентът даде третия мандат на ИТН, какви са следващите стъпки, разписани в Конституцията?

Няма определен срок, в който ИТН трябва да върнат мандата - изпълнен или провален. Това е и единствената папка, която се дава на парламентарна група, а не на номиниран за министър-председател.

Ако мандатът е изпълнен успешно, 50-ото Народно събрание ще гласува предложен от ИТН министър-председател и състав на кабинет.

Ако мандатът се провали, каквато е прогнозата на повечето анализатори, отиваме на избори. За да се случи това, президентът първо ще трябва да назначи или преназначи служебно правителство, след това да издаде указ за предсрочен вот.

Предвид скоростта, с която се движи в момента процедурата, възможните дати са 13 или 20 октомври.

Третият мандат на ИТН: Ще има ли преговори за правителство (ОБЗОР)

При процедурата около третия мандат президентът призова да бъде изпълнен в разумен срок. Това според експерти загатва ясни дефиниции.

„Държавният глава каза, че се надява в разумен срок да се предложи министър-председател, което в обичайния случай означава 7 дни. До началото на другата седмица можем да очакваме консултации и преговори за това кого биха подкрепили”, заяви доц. д-р Наталия Киселова.

ИТН получи папката с третия мандат, започва преговори за кабинет от утре

След това кандидатът има 7 дни да предложи структура и състав на Министерския съвет.

„Можем да очакваме 7+7 дни, в които би могло да има шансове за правителство”, заяви доц. д-р Киселова.

„Надежда винаги има, но при условие, че партиите в парламента си говорят, поддържат някакви контакти и имат нормално мислене за общите неща и задачи”, заяви проф. Пламен Киров.

При хипотеза за нови избори те ще бъдат след 6 октомври, пресмятат експертите. 

„Избори в средата на октомври. Личното ми мнение е, че 6 октомври няма смисъл да обсъждаме. Следващите са 13 и 20 октомври”, заяви доц. д-р Наталия Киселова.

По процедура президентът ще трябва да назначи нов състав на кабинет. Според решението на Конституционния съд шестата поправка остава в сила и при евентуален нов служебен, президентът отново ще избира от разписаните имена.

„Възможно е да бъде в същия състав, който познаваме досега. Възможно е да настъпят някакви промени в министрите”, коментира проф. Пламен Киров.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase