Реакция последва и от Българския олимпийски комитет

Скандал в женския бокс и кой може да се състезава там засенчи всички други надпревари на Олимипадата. След светкавичната победа на Иман Халиф над опонентката ѝ Анджела Карини, на боксовия мач в Париж, скандалът около пола на алжирката се задълбочава.

Редица световни специалисти и знаменитости изразиха притеснението си от мача и поставиха въпроса за равенството в спорта. Българският олимпийски комитет също не остана встрани от спора.

Точно 45 секунди и няколко тежки удара в главата са достатъчни на алжирката Иман Халиф да отстрани опонентката си - италианката Анджела Карини.

Светлана Каменова ще се бие с трансбоксьорка след победа в Париж

Въпреки, че са допуснати да се състезават на Олимпийските игри в Париж, миналата година и Халиф, и друга състезателка - Лин Ю-Тин са дисквалифицирани от Световното първенство за жени в Ню Делхи. Причината е, че и двете не покриват критериите за допустимост на Международната боксова асоциация. От Асоциацията обясняват, че те не са преминали тестостеронов тест, а са били подложени на друг тест, който остава конфиденциален, но безспорно доказва, че двете състезателки биха имали предимство спрямо други жени спортисти.

„Мисля, че това, което се случва е голяма несправедливост спрямо атлет от нейната величина. Разбиват една спортистка за нищо, тя си направи анализи и наистина в резултатите имаше нещо нетипично за жена от медицинска гледна точка, но тя няма вина за това. Тя не е мъж”, казва лелята на алжирската боксьорка Имане Халиф Надя.

„По принцип не съм съгласна, разбира се, това не е само мое мнение, а и на много други, защото аз съм за равните права, честността, но както виждате в днешно време и в нашия свят няма честност”, заяви българската боксьорка Станимира Петрова.

Медицината познава и случаи на редки генетични заболявания, а именно промените в половото развитие. Така хора, родени с ХУ хромозома заради хормонален дисбаланс още вътреутробно, не развиват типичните белези на половата си система.

„И тези мъже генетично ХУ, се раждат с прилични на жена гениталии. С напредването на възрастта, стигането до пубертета се променят нивата на хормоните и тези индивиди, които са смятани през цялото си детство за жени започват да развиват външни полови белези и започват да се окосмяват и развиват като хабитус, като външен вид - като мъже”, обяснява началникът на Националната генетична лаборатория в СБАЛАГ „Майчин дом" проф. Алексей Савов.

Лелята на трансбоксьорката от Алжир: Тя блести като звезда и искат да я изгасят, а това боли

Реакция последва и от Българския олимпийски комитет. В позиция комисията изрази несъгласието си с участието на двамата спортисти при жените. А днес такава дойде и от Международния олимпийски комитет.

„Алжирската боксьорка е родена жена, регистрирана е като жена, живяла е целия си живот като жена, боксирала се е като жена и в паспорта ѝ пише, че е жена. Това не е случай на транссексуалност. Знам, че вие не казвате това, но има объркване, че някак мъж се е боксирал с жена. Научно, това просто не е така. За това има консенсус. Научно, това не е мъж, който се бие с жена. И мисля, че трябва да се опитаме да разберем това”, отбелязва говорителят на МОК Марк Адамс.

А днес беше и първият мач на боксьорката от Тайван Лин Ю-Тин. Следващата ѝ среща ще бъде срещу българската представителка Светлана Станева.

Темата продължава и в събота  в сутрешния блок по NOVA „Събуди се". Репортерът Юлиян Стоянов разговаря с Джоана Нуамеруе, която е единствената българка била в спаринг на ринга с Иман Халиф.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase