Различни родове войски са получили задача да се разположат в определени зони

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е наредил да се засили групировката на войските в Гомелско и Мазирско направления, разположени край границата с Украйна. Това е станало по време на днешно извънредно заседание, съобщи военният министър на страната Виктор Хренин, предадоха беларуската служба на Радио „Свобода“ и „Укринформ”. Според министъра войските ще бъдат засилени, „за да реагират на всяка възможна провокация“.

„Военните подразделения от силите за специални операции, сухопътните сили, ракетните сили, включително тези с реактивни системи за залпов огън „Полонез“ и системи „Искандер“, получиха задачата да се разположат в определените зони. Ние също така засилихме способностите на противовъздушните си ракети, средствата за радиоелектронна борба и авиацията“, заяви Хренин.

САЩ с нови санкции за Беларус заради подкрепата ѝ за Русия срещу Украйна

Както отбеляза той, решението е взето след предполагаемото снощно нарушение на беларуското въздушно пространство от дронове, дошли от територията на Украйна, за което по-рано съобщи Лукашенко. Според министъра вчера ВВС на бойно дежурство са засекли „неидентифицирани въздушни обекти, придвижващи се от територията на Украйна“, които, след като са пресекли границата с Беларус, са „класифицирани като безпилотни летателни апарати“. Част от тях в последствие са прехванати. „Следим ситуацията от близо и сме готови да реагираме на промени“, заяви Виктор Хренин. 

Беларус проверява готовността на армията си за употреба на тактическо ядрено оръжие

По-рано Лукашенко заяви, че в петък вечерта частите на ВВС и противовъздушната отбрана на Беларус са били приведени в повишена готовност във връзка с нарушаване на въздушното пространство в района на град Костюковичи. Според Лукашенко в 19:04 часа местно време силите за ПВО са унищожили няколко цели над територията на Беларус, а останалите са били унищожени от руските сили близо до Ярославъл. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase 

Източник: БТА, Виктор Турмаков